Jy flet Henry Kissinger: Pas tetë vitesh tiranie, ne po shohim ndryshimin me Trump

Nga Dick Morris

Ish-sekretari i Shtetit Henry Kissinger ofroi një mënyrë për të kuptuar politikën e jashtme të Presidentit Donald Trump, duke paralajmëruar dhe suksesin e saj. ‘Liberalët dhe ata që mbështesin Hillary Clinton-in, s’kanë për ta pranuar asnjëherë. Ata s’do e pranojnë kurrë se ai është i vetmi lider prej vërteti. Zotëria po bën ndryshime si asnjëherë më parë, të gjitha në funksion të qytetarëve të këtij vendi. Pas tetë vitesh tiranie, ne po shohim ndryshimin’, tha Kissinger.
Më tej ai shpjegoi edhe mënyrën se si Trump po e mundësonte këtë gjë. Kissinger e njeh atë dhe vazhdon me: ‘Secili vend duhet të marrë në konsideratë dy gjëra: Një, perceptimi i tyre se presidenti i mëparshëm ose presidenti që po largohet, tërësisht e tërhoqi Amerikën nga politika ndërkombëtare, kështu që ata duhej të bënin vetë vlerësimet për nevojat e tyre. Dhe së dyti, se ka një president të ri, i cili po bën shumë pyetje të panjohura. Dhe për shkak të kombinimit të vakumit të pjesshëm dhe pyetjeve të reja, dikush mund ta imagjinojë se diçka e jashtëzakonshme dhe e re del nga ajo.’
Pastaj Kissinger e thotë hapur: ‘Trump vë Amerikën dhe njerëzit e saj të parët. Kjo është arsyeja pse njerëzit e duan atë dhe kjo është arsyeja pse ai do të mbetet në detyrë për kaq gjatë. Nuk ka asgjë të gabuar me të dhe njerëzit kanë nevojë të hapin sytë ‘.

Kissingeri dikur shpjegoi se ai dhe Nixoni mendonin se ishte e rëndësishme për të bindur kreun sovjetik Brezhnev, se presidenti i SHBA-ve ishte i paparashikueshëm dhe i aftë për çdo gjë. Trump ka mbajtur në gji Korenë e Veriut dhe ka bërë Kinën që të pranojë sanksione për njerëzit e saj dhe kompanitë që bëjnë biznes me Pyongyang me vetëm një strategji të tillë.
Kur ai mburret se ka një “buton më të madh të kuq” se Kim Jung Un ka, ai tejkalon retorikën me të meta të së kaluarës, se ai forcon një njohje të re të fuqisë amerikane. Kissinger dikur shkroi: ‘Dobësia rritet e fortë nga epshet. E forta bëhet e dobët përmes ndalimit.’ Asnjë fjali nuk e përshkruan më mirë marrëdhënien SHBA-Kore e Veriut. Trump është duke hedhur poshtë frenimet dhe duke e quajtur blof epërsinë e Koresë së Veriut.
Ashtu si Kissinger do të kishte bërë.
Thelbi i tij është se kontrasti i tërheqjes amerikane nën Obamën dhe pohimi i saj i ri i fuqisë nën Trumpin, krijon një dinamikë të re që duhet ta marrë parasysh çdo aleat dhe armik yni. Ata u rritën të kënaqur me pasivitetin e Obamës dhe tani janë të frikësuar për shkak të aktivizmit të Trumpit. Dhe ata duhet t’i balancojnë të dy në zhvillimin e politikave të tyre.
Ata e kuptojnë se supozimet e vjetra, të katalizuara nga preokupimi i Bushit me Irakun dhe refuzimi i Obamës për të udhëhequr, janë të vjetëruara. Pra, Trumpi po detyron një gur të ri me një fuqi të re prapa interesave amerikane.
Ata – këtu dhe jashtë – të cilët u hipnin qerreve të vjetra shqetësoheshin për rënien e saj. Por, siç thotë Kissingeri me kaq guxim, Trump ‘është lideri i vërtetë’ në çështjet botërore dhe po detyron ndryshimet e politikave që vënë Amerikën të parën.
Dick Morris është ish-këshilltar i presidentit Bill Clinton, si dhe një autor i politikës, sondazheve dhe konsulencës.