Tepsia e re e drejtësisë në duart e pushtetit të krimit dhe korrupsionit

Parlamenti ka miratuar në heshtje listën me short të anëtarëve të përzgjedhur në mënyrë antikushtetuese në krye të KLP dhe KLGJ, dy institucioneve që do të bëjnë të famshmin veting të prokurorëve dhe gjyqtarëve që tani do të bëhet direkt nga zyra e Ramës. Më keq akoma do të jenë këto institucione, të cilët do të zgjedhin e Prokurorit të Përhershëm, që do të jetë tërësisht politik dhe në varësi të Ramës.
Është e qartë se kemi të bëjmë me një tepsi të re të drejtësisë që po merr formën e një pushteti kriminal dhe të korruptuar.
Ambasadori amerikan, Lu ka reaguar menjëherë pas votimit nga Parlamenti të listave për KLP dhe KLGJ, dy institucioneve drejtuese të Drejtësisë që do të bëjnë vetingun e gjyqtarëve dhe prokurorëve, por edhe do të zgjedhin Prokurorin e Përhershëm. Lu thotë në mesazh se beson më shumë tek lista e rastësishme që ka dalë në Parlament se tek përzgjedhja që do të bënte politika. Në fakt përzgjedhjen e ka bërë Rama, i cili përmes selektimit të kandidaturave nga Sekretari i Përgjithshëm iParlamentit futi në listë prokurorë dhe gjyqatarë të diktaturës që kanë ushtruar genocide ndaj shqiptarëve. A mund të jenë dakort Shtetet e Bashkuara me këto prokurorë dhe gjyqtarë të sistemit diktatorial që ofrohen politikisht për të bërë Reformën në Drejtësi?

Dy gjyqtarët dhe prokurorët e diktaturës që dënuan për rrëzimin e bustit të diktatorit
Bëhet fjalë për Fatmira Lulin dhe Nurihan Seitin, të cilat kanë qenë përkatësisht gjyqtare dhe prokurore, në procese politike të zhvilluara deri para mesit të vitit 1991, pra përpara institucionalizimit të pluralizmit në Shqipëri. Kryetari i Këshillit të Legjislacionit, Enkelejd Alibeaj, denoncoi dje me fakte sesi sistemi i ri i drejtësisë po kapet nga qeveria nëpërmjet promovimit në krye të sistemit të gjyqtarëve dhe prokurorëve të kohës së komunizimit, të përfshirë në gjyqe politike.
“Procesi për anëtarët e KLGJ dhe KLP prodhoi një rezultat dramatik, ku sot anëtarë të KLGJ dhe KLP janë jo vetëm kandidatë të përjashtuar nga ONM, jo vetëm kandidatë që nuk plotësojnë kriteret, jo vetëm kandidatë që nuk kanë paguar taksat, jo vetëm kandidatë të angazhuar në politikë, por edhe individë të kriminalizuar, për shkak se kanë dënuar politikisht qytetarët shqiptarë, thjesht se kanë menduar që liria dhe demokracia janë vlera që duhet të aplikohen edhe në shoqërinë tonë”, tha Alibeaj gjatë mbledhjes së Këshillit.
Për të faktuar këtë zoti Alibeaj publikoi vendimet politike të dhëna nga këta gjyqtarë dhe prokurorë, që janë zgjedhur të qeverisin sistemin e ri të drejtësisë në vend. Në këto vendime konstatohet se dënimet dhe akuzat ndaj qytetarëve shqiptarë, nga anëtarët e sotëm të KLGJ dhe KLP, janë dhënë për motive qartazi politike dhe me akuzë për tradhëti ndaj vijës së partisë dhe vlerave të partisë.
PD publikoi dje fotokopjet e vendimeve politike të dhëna nga ish-gjyqtarja Fatmira Luli (e zgjedhur si anëtare e KLGJ), apo ish-prokurorja Nurihan Seiti (e zgjedhur si anëtare e KLP).
Përkatësisht një vendim është dënim i dhënë nga Fatmira Luli në 19 prill 1991 për një person që ka marrë pjesë në 20 shkurt në rrëzimin e monumentit të Enver Hoxhës.
Gjithashtu, një tjetër vendim është dënim i dhënë nga Fatmira Luli për një person (minator i Valiasit) që kishte tentuar të futej në ambasadë pas hapjes së ambasadave më 2 korrik 1990.
Ndërkohë që nga dokumentat e PD janë 4 vendime që Nurihan Seiti (KLP) ka dhënë për 4 persona të ndryshëm për akuzat e agjitacion propagandë, kalim i paligjshëm i kufirit.