A do të blejë Linda edhe Tirana Bank, ‘SeeNews’ të dhëna të reja

Banka Kombëtare e Greqisë (NBG) tha se ka rënë dakord të shesë degën e saj në Shqipëri në Bankën Amerikane të Investimeve (ABI), një njësi e Transit të Shqipërisë.
“Transaksioni po zbatohet në kontekstin e Planit të Ristrukturimit të NBG-së dhe në përputhje me angazhimet e saj ndaj Konkurrencës së Drejtorisë së Komisionit Evropian”, tha banka në një njoftim për shtyp të premten.
Banka gjithashtu tha se, transaksioni është kapitali i akumuluar ndaj NBG dhe është subjekt i miratimeve të zakonshme rregullatore dhe të tjera, duke përfshirë Bankën Qendrore të Shqipërisë dhe autoritetin e konkurrencës në vend.
“UBS Limited vepron si këshilltar ekskluziv financiar i NBG. Freshfields Bruckhaus Deringer LLP dhe CR Partners veprojnë si këshilltarë ligjorë ndërkombëtarë dhe lokalë, respektivisht në NBG. Kerameus & Partners vepron si këshillë ligjore për ABI bank”, shton deklarata.
NBG Albania filloi të operonte në Shqipëri në vitin 1996 si dega e Tiranës e NBG. Në vitin 2012, ajo u bë një bankë plotësisht e licencuar dhe e pavarur dhe që atëherë vepron si degë 100% e NBG.
ABI është një degë tërësisht në pronësi të Transitit, një institucion financiar jobankar shqiptar i fokusuar në ofrimin e mundësive fleksibël të financimit për kompanitë dhe individët. ABI është i licencuar për kryerjen e aktiviteteve të kreditit dhe depozitave, shërbimet e pagesave në Shqipëri dhe jashtë saj si dhe aktivitete të tjera bankare në përputhje me ligjet shqiptare.
Në qershor, Grupi KBC i Belgjikës përfundoi blerjen e Bankës së Bashkuar të Bullgarisë (UBB) të NBG dhe kompanisë së lizingut Interlease në Bullgari për një shumë totale prej 610 milionë eurosh.
Në dhjetor, grupi hungarez bankar OTP tha se, përfundoi blerjen e Vojvodjanska Banka të Serbisë dhe NBG Leasing nga NBG përmes OTP Bank Srbija.

Si do të ndryshojë sistemi bankar pas shkrirjes së NBG dhe Veneto, lajme jo të mira për punonjësit

Sistemi bankar pritet që të shënojë ndryshime të rëndësishme këtë vit, pas dy ngjarjeve kryesore në drejtim të shit-blerjes së bankave dhe të tjerave të pritshme.
Në datën 5 dhjetor 2017, 100% e kapitalit te Ortakut VENETO BANCA ka kaluar në favor të Ortakut INTESA SANPAOLO S.p.A, sipas lëvizjeve në ekstraktin e Veneto në Qendrën Kombëtare të Biznesit. Përthithja e Veneto nga Intesa erdhi pas bashkimit të mëmave në Itali.
Në fund të javës së kaluar, Banka Kombëtare e Greqisë ka zyrtarizuar shitjen e filialit së saj në Shqipëri tek Banka Amerikane e Investimeve (ABI). Sipas një deklarate për shtyp, “Banka Kombëtare e Greqisë S.A. (“NBG”) ka hyrë në një marrëveshje përfundimtare për shitjen e gjithë aksioneve të saj (100%) në degën e saj Banka NBG Albania Sh.A. (“NBG Albania”) tek Banka Amerikane e Investimeve SA (“ABI”). Transaksioni po zbatohet në kontekstin e Planit të Ristrukturimit të NBG-së dhe në përputhje me angazhimet e tij ndaj Drejtorisë së Konkurrencës së Komisionit Evropian.
Pas këtyre dy shkrirjeve, sistemi bankar do të reduktohet nga 16 në 14 banka. Të tjera banka janë në shitje. Në linjë me ristrukturimin e sistemit bankar grek, edhe Banka e Pireut do të shesë degët e saj në Ballkan, përfshirë Tirana Bank.
Pjesa më e madhe bankave, duke përfshirë edhe të mëdhatë, kanë aplikuar politika tërheqjeje nga tregu dhe shumë prej tyre kanë në plan të shiten. Kryetari i Shoqatës së Bankave, Spiro Brumbulli, ka pohuar më herët për Monitor se, procesi i shitjes nuk është më fobi as për kompanitë e mëdha. Duke komentuar zhvillimet në sektorin bankar ai tha se, përqendrimi duhet të vijojë më tej, përderisa disa aktorë të sistemit po rrinë në pasivitet dhe nuk tentojnë të rriten.

Ç’do të ndodhë me punonjësit

Ekspertët e tregut bankar pohojnë se, procesi i përthithjes së bankave zgjat midis 6 dhe 12 muaj. Banka blerëse do të tentojë të mbajë degët që janë me eficiente dhe do të mbyllë ato që dublojnë njëra-tjetrën, ndërsa dhe administrata qendrore do të shkrihet në një. Në këtë linjë dhe një pjesë e punonjësve të bankave që përthithen do të shkurtohen.
Deri në shtator 2017, sipas të dhënave të Shoqatës së Bankave, NBG dhe Veneto kishin përkatësisht 304 dhe 130 punonjës. NBG kishte 26 degë dhe Veneto 15.
Edhe pa këto përthithje, sistemi bankar nuk kishte qenë aktiv në zgjerimin e personelit, duke mos lënë shumë alternativa për punonjësit, që nuk do t’i mbijetojnë procesit të përthithjes së dy bankave në fjalë. Në fund të shtatorit, në banka kishte gjithsej 6909 të punësuar, duke u ulur me 41 persona në raport me fundin e 2016-ës.

Pjesët e tregut dhe presioni për rritjen e eficiencës

Pas blerjes së NBG, pjesa e tregut të ABI Bank pritet të rritet në 5.64% të totalit të aseteve të sistemit, nga 2.85% që është sot, duke e dyfishuar madhësinë e saj dhe duke e kaluar në bankën e gjashtë më të madhe në vend, pas Societe Generale Albania. Ndryshimi është më i vogël për Intesa San Paolo, e cila kishte 10.95% të totalit të aktiveve, ndërsa Veneto 1.8%. Megjithatë, përthithja e Veneto do i mundësojë Intesa Sanpaolo të kalojë sërish në bankën e tretë më të madhe në vend (12.75%), një pozicion që ia kishte zënë prej më shumë se një viti Banka Credins.
Ekspertët pohojnë se lëvizjen e fundit pritet të kenë një ndikim pozitiv në sistemin bankar, pasi bankat, si më të vogla ashtu dhe më të mëdha, do të vihen nën presion për të rritur eficiencën e tyre.
Sistemi ka edhe disa banka pothuajse inekzistente si International Commercial Bank, United Bank of Albania dhe Credit Bank of Albania, që zënë të treja së bashku, më pak se 1.4% të totalit të aktiveve të sistemit, që dhe ato janë përgjithësisht në shitje.