Mediat greke: Afera e gruas së Kryeministrit me blerjen e NBG, do të blejë edhe Tirana Bank

Meiat greke i kanë bërë jehonë aferës së blerjes së ABI Banka nga banka ku në bordin drejtues është gruaja e Kryeministrit. Gazeta“Tribuna thotë se pas blerjes së Abi-Bank, banka e Linda ramës planifikoj të blejë edhe bankën tjetër Tirana-Bank

Lajmi
Banka Shqiptare e Investimeve (ABI), e cila ka bordin e bankës së Kryeministrit shqiptar Edi Rama, ka blerë bartësin e Bankës Kombëtare në Shqipëri, shkruajnë mediat shqiptare, ndërsa gazetat shqiptare akuzojnë ABI-në si një bankë që nis palnin shqiptar të pastrimit të parave.

Banka e parajsës fiskale
Në deklaratën më të fundit mbi Shqipërinë, misioni i FMN shprehu shqetësim rreth zhvillimeve të fundit në sistemin financiar, duke i bërë thirrje Bankës së Shqipërisë që të parandalojë bankat nga përplasja e interesave. “Për të zvogëluar rreziqet, Banka e Shqipërisë duhet të sigurojë që bankat e reja të plotësojnë kriteret, të kenë përvojën e nevojshme bankare dhe të përjashtojnë konfliktet e interesit”, tha FMN. Burime të mirë-informuar të FMN thonë se deklarata i referohet ABI Bank, e cila ka një precedent në tregun shqiptar. Është banka e vetme në vend që vjen nga parajsat fiskale.

Gruaja e Kryeministrit
Në bordin e drejtorëve të bankës është Linda Rama, gruaja e kryeministrit Edi Rama, i cili më tej forcon dyshimet që përballet Fondi Monetar Ndërkombëtar kur merret me bankat me konflikt interesi. Megjithatë, edhe pse FMN-ja paralajmëroi Shqipërinë që të mos lejojë licenca për bankat e reja të konfliktit të interesit dhe që nuk i plotësojnë kriteret ligjore, njoftimi i FMN-së nuk ndryshoi rrjedhën e zhvillimeve në sistemin financiar. Banka, bordi i të cilëve është bashkëshortja e Kryeministrit, automatikisht bëhet banka e tretë në vend, me mbylljen e tregut të Bankës Kombëtare të Greqisë dhe ambicien për të blerë Tirana Bank.
Me mbylljen e tregut të Bankës Kombëtare të Greqisë dhe ambicien për të blerë Tirana Bank, banka – bordi i të cilëve është bashkëshortja e kryeministrit. Të dyja këto fonde, që përbëjnë 70% të bankës investuese amerikane, janë të listuara në parajsën fiskale të Ishujve Kajman. Por kjo i përket tre aksionerëve, një shtetas shqiptar me emrin Andi Ballta dhe dy fonde të tjera: Fondi NCH Balkan dhe New Century Holding.