Ballina Bota & Rajoni Sondazhi i Gallup: 72% e shqiptarëve në krah të Presidentit Trump

Sondazhi i Gallup: 72% e shqiptarëve në krah të Presidentit Trump

Ndërsa miratimi i udhëheqjes amerikane dhe i Presidentit Donald Trump ndryshon në vendet e rajonit të Ballkanit, një sondazh i Gallup tregoi se mbështetja është më e lartë në Kosovë sesa kudo tjetër në Evropë.

Sondazhi i publikuar të enjten tregoi se 75 përqind e njerëzve në Kosovë mbështesin punën e udhëheqjes së Shteteve të Bashkuara. Shqipëria fqinjë vjen e dyta, me 72 për qind mbështetje, tha raporti.

“SHBA morën miratimin e shumicës në vetëm tre vende apo zona në Evropë në vitin 2017 – Kosova, e cila udhëheq rajonin dhe botën në miratimin e udhëheqjes amerikane, Shqipëria, e cila renditet e dyta në mbarë botën dhe Poloninë”, tha raporti.

“Nuk është e pazakontë të shohësh kosovarët dhe shqiptarët në krye të listës së miratimit; këto dy popullata zakonisht japin vlerësime të larta të udhëheqjes amerikane, “vuri në dukje ai.

Megjithatë, raporti tregoi se edhe në këto dy vende mbështetje për SHBA kishte rënë në krahasim me vitin e kaluar.

Ndërkohë, mbështetja për Trump ishte shumë më e ulët gjetkë. Në Maqedoni, 45 përqind mbështetën udhëheqjen e tanishme të SH.B.A.-së, ndërsa 34 përqind nuk pranuan, ndonëse shkalla në Maqedoni ishte më e lartë se ajo që kishte qenë.

“Vlerësimet e miratimit të SHBA u rritën ndjeshëm – 10 pikë ose më shumë – në dy vende, Bjellorusi dhe Maqedoni”, tha raporti.

“Në Maqedoni, e cila rinovoi përpjekjet e saj të mbështetura nga SHBA për t’u bashkuar me NATO dhe Bashkimin Evropian, miratimi u rrit nga 30 për qind në 45 për qind. cent në 54 përqind, “tregoi sondazhi.

Gallup thotë që udhëheqësit e saj botëror 2018 Vlerësimi ofron një pamje të asaj se si bota e sheh udhëheqjen e SHBA. Anketa u krye në 134 vende dhe fusha.

Në përgjithësi, miratimi i udhëheqjes amerikane nën Presidentin Trump ka goditur një nivel historik të ulët.

“Vetëm 30 për qind e botës, mesatarisht, miraton punën e udhëheqjes amerikane, nga 48 për qind në vitin 2016. Në të vërtetë, më shumë njerëz tani nuk e miratojnë udhëheqjen amerikane sesa të miratojnë”.

Në Rumani, 41 për qind e kanë pranuar miratimin, dhe vetëm 28 për qind në Bosnjë, e njëjta është në Bullgari.

“Polonia, Sllovakia dhe Mali i Zi ishin të vetmit anëtarë të NATO-s evropiane, në të cilat ratings e udhëheqjes amerikane lëvizën në një drejtim pozitiv”, tha raporti dhe theksoi miratimin prej 25 përqind në Malin e Zi – shtatë pikë më shumë se në vitin 2016.

Në Kroaci, mbështetja për Trump shënoi vetëm 24 për qind, që ishte një rënie prej 20 pikë në krahasim me vitin e kaluar.

Serbia është në fund të nivelit të mbështetjes në Evropë, me vetëm 16 për qind mbështetje.

Në Maqedoni, 45% e mbështetën udhëheqjen e tanishme amerikane, ndërsa 34% nuk e miratonin, megjithëse shkalla në Maqedoni ishte më e lartë se ajo e një viti më parë.
“Vlerësimet e miratimit të politikës së SHBA janë rritur ndjeshëm – 10 pikë ose më shumë – në dy vende, Bjellorusi dhe Maqedoni“, tha raporti.

“Në Maqedoni, e cila kohët e fundit rinovoi përpjekjet e SH.B.A.-së për t’u bashkuar me NATO dhe Bashkimin Evropian, pëlqimi i politikë së Trump u miratua nga 30 në 45 për qind. Ndërsa miratimi i udhëheqjes së BE-së është rritur gjatë të njëjtës periudhë, nga 41 në prëqind deri në 54%“, zbuloi studimi.

Exit mobile version