Protesta në Tunizi në përvjetorin e revolucionit

Sërish mijëra vetë protestuan në Tunizi kundër ligjit të ri financiar dhe çmimeve të larta. Presidenti Essebsi e mbrojti ligjin. Të dielën policia përdori gaz lotsjellës për të shpërndarë demonstrues që u mblodhën.
Në përvjetorin e revolucionit në Tunizi sërish mijëra vetë dolën në rrugë, për të protestuar kundër rritjes së çmimeve dhe kundër një ligji të ri financiar të qeverisë. Vetëm në rrugën qendrore të qytetit në kryeqytetin Tunis dolën sërish për të protestuar rreth 2000 vetë. Me flamuj dhe pankarta në duar ata ndaluan para Ministrisë së Brendshme. Disa mbanin në duar bukë, për të tërhequr me to vëmendjen për çmimet e larta të ushqimeve. Protestuat kaluan në mënyrë paqësore.
Presidenti i vendit, Beji Caid Essebi e mbrojti ligjin financiar që ka hyrë në fuqi në një aktivitet për përvjetorin e revolucionit. “Ne duhet t’i vazhdojmë reformat”, tha Essebsi në lagjen Ettadhamen, ku javën e kaluar pati protesta të mëdha. Papunësia, tha ai, është e lartë dhe kjo e ndikon klimën sociale dhe politike dhe ndikon në investime. Me ligjin financiar, taksa mbi vlerën e shtuar u rrit me një përqind. Por të dielën, po në këtë lagje, policia përdori gaz lotsjellës për të shpërndarë demonstrues që u mblodhën sërish.

Javë me trazira
Protestat kundër masave të kursimit dhe trazirat natën shpërthyen kudo në Tunizi që prej së hënës së shkuar. Qeveria deklaroi rritje taksash dhe rritje të kontributeve për sigurimet sociale në fillim të janarit. Një protestues u vra dhe më shumë se 100 oficerë policie janë plagosur, ndërsa 800 vetë janë arrestuar, bëri të ditur Ministria e Brendshme.
Qeveria shpalli të shtunën se do të japë ndihmë financiare për të varfërit dhe do të lejojë qasje falas në shërbimin shëndetësor për të papunët. Kjo deklaratë u bë pas takimeve të Presidentit Beji Caid Essebsi me sindikata, parti politike dhe me kompani.
Turqia ka nisur prej vitit 2011, pas nisjes së “Pranverës Arabe” reforma të gjera demokratike. Por ajo ka probleme të mëdha ekonomike. Thuajse një në tre persona që përfundojnë shkollën nuk gjen punë të përshtatshme, borxhi shtetëror është tek 70 për qind e produktit të brendshëm bruto. Kjo gjendje e ka bërë vendin të varur nga ndihmat dhe kreditë ndërkombëtare.