Ballina Politikë Deri në 2025 nuk ka anëtarësim në BE për Shqipërinë

Deri në 2025 nuk ka anëtarësim në BE për Shqipërinë

Viti 2025 është vala e ardhshme e anëtarësimeve në Bashkimin Europian me Serbinë dhe Malin e Zi. Unioni po përgatitet për të rinisur procesin e anëtarësimeve me vendet e Ballkanit Perëndimor. Zyra e presidentit të Komisionit Europian, Zhan Klod Junker, po harton strategjinë e re të zgjerimit, që do të vihet në zbatim më 14 shkurt. Një pjesë e dokumentit është siguruar nga portali EU Observer, ku thuhet se Serbia dhe Mali i Zi duhet të jenë të përgatitura për anëtarësim në Bashkimin Europian në 2025-ën. Ndërsa Shqipëria renditet në të njëjtën kategori me Kosovën, Maqedoninë dhe Bosnjen, vende të cilave u kërkohet që deri atëherë të bëjnë përparime të mëdha në rrugën e integrimit europian. EU Observer shkruan se, Shqipëria dhe Maqedonia janë në pritje të hapjes së negociatave të anëtarësimit këtë vit, teksa duhet të përmbushin disa kushte shtesë. Shqipërisë i kërkohet të përparojë në zbatimin e Reformës në Drejtësi, ndërsa Maqedonisë në zgjidhjen e problemit me Greqinë për çështjen e emrit. Strategjia e re do të zëvendësojë atë që është ndjekur prej vitit 2014, kur Junker u zgjodh në krye të Komisionit dhe shpalli pezullimin e përkohshëm të zgjerimit të unionit.

Exit mobile version