Ballina Editorial Si i përdor Presidenti Trump rrjetet sociale

Si i përdor Presidenti Trump rrjetet sociale

Trump Twitter

George LAKOFF

Përdorimi i medias sociale nga Presidenti Donald Trump ka transformuar rrënjësisht komunikimet presidenciale. Shpërthimet e tij telegrafike lëvizin tregjet, ndërpresin diplomacinë dhe nxisin ankthin politik pothuajse çdo ditë.
Smartfoni i tij është bërë një nga armët më të fuqishme në historinë politike. Si rezultat, ka një fushatë në rritje nga shumë zyrtarë të Partisë Demokratike për të detyruar kompaninë Twitter që të bllokojë llogarinë e tij. Por bllokimi i llogarisë së Presidentit Trump nga Twitter do të dështonte për të adresuar problemin e vërtetë. Trump gjithashtu përdor rrjetin social, Facebook. Dhe nëse Facebook e bllokon atë, ai thjesht do të kalojë në një tjetër platformë të mediave sociale si Gabi, një kopje Twitter e njohur me supremacistët e bardhë.
“Cicërimat e tij” e tij nuk do të humbisnin efektin. Ata do të jenë gjithmonë në një platformë tjetër. Tweets (cicërimat) e Trump në Twitter janë të papërgjegjshëm dhe jo-presidencialë.
Megjithatë problemi i vërtetë nuk është varësia e Trump-it ndaj mediave sociale – është e jona. Trump përdor Twitter për të kontrolluar ciklet e lajmeve, sepse shtypi, klasa politike dhe kundërshtarët e tij demokratë vazhdimisht e fuqizojnë atë për ta bërë këtë.
Çdo herë që Trump cicëron në Twitter, ai mund të llogarisë dhe në një reagim të menjëhershëm të kundërshtarëve të tij. Fiksimi i tij për tweet nxit një ekonomi parazitare në të cilën njerëzit konkurrojnë për të udhëtuar në lidhjet e tij digjitale. Gazetarët, politikanët demokratë dhe ndikuesit e mediave sociale bien në gabim çdo herë kundrejt tij.
Ata i bëjnë retweet në mënyrë rutinë, analizojnë dhe sulmojnë. Kjo e ndihmon jashtëzakonisht Trumpin. Për tre arsye:
Së pari, ata sigurojnë se ai mbizotëron në valët ajrore – dhe valët e trurit. Duke i kushtuar vëmendje të madhe Trump, ata e bëjnë atë të duket më i madh se jeta. Kjo prodhon një efekt njohës të quajtur “iluzioni i fokusuar”, dhe ndihmon në shpjegimin se si Trump u ngjit nga një shakaxhi politik në presidencë. Ai e ktheu median në një shërbim lajmesh në Twitter.
Së dyti, ata e përhapën mesazhin e tij. Përsëritja e vazhdueshme e fjalëve të Trump i lejon atij të vendosë axhendën. Ashtu si kurdisja, shokët e shokëve të tij të tweet-it – duke përfshirë edhe kundërshtarët e tij – i përsërisin çdo fjalë atij. Ato i mundësojnë atij që t’i fusë idetë dhe imazhet e tij në trurin e miliona personave, madje edhe në tuajën. Për shembull, cili ish kandidat presidencial vjen në mend kur sheh fjalën “Crooked”? (Hillary). Trump ka hyrë në trurin tuaj.
Së treti, zemërimi i vazhdueshëm anti-Trump rrit kredibilitetin e tij me bazën e tij. Ai mund të luajë viktimën e “Establishmentit” që ai premtoi se do ta prishte. Ai vepron, por kundërshtarët e tij reagojnë vetëm. Ai mban kontroll heroik. Arsyet pse funksionon në këtë mënyrë mund të gjenden në shkencat konjitive. Duke lejuar që Trump të aktivizojë vazhdimisht idetë e tij në trurin tonë, ne e forcojmë neuroqarkullimin e atyre ideve. Kjo lejon që Trump të dominojë në një nivel të nënndërgjegjeshëm – dhe 98 për qind e mendimit tonë është nënndërgjegjeshëm. Trump nuk është një gjeni. Ai është një super shitës dhe ka qenë për shumicën e jetës së tij.
Tani ai është president, dhe lakmueshmëria jonë ndaj mendimit të tij kërcënon demokracinë tonë. Kjo për arsye se Trump shpesh përdor mediat sociale për të shkëputur vëmendjen nga ajo që ai po bën, si çmontimi i qeverisë sonë dhe plaçkitja e klasës punëtore për të paguar të pasurit. Ai shpesh përdor artificat e tij për të “hyrë në” zhvillime të mëdha siç është hetimi i ndikimit të Rusisë, duke krijuar një histori më të madhe (“buton bërthamor!”) Për të tërhequr vëmendjen.
Përpjekjet e tij për të tërhequr vëmendjen do të intensifikohen, por ne duhet të mos biem në këtë kurth. Kjo nuk do të thotë injorimin e Trump. Kjo do të thotë mbajtjen e një përqendrimi të ashpër në gjërat që me të vërtetë janë të rëndësishme, si sulmi ndaj institucioneve tona publike, transferimi masiv i pasurisë dhe pushtetit te të pasurit, ringjallja e politikës ekstreme raciste dhe hetimi penal në Organizatën Trump.
Le të kërkojmë fuqinë tonë për të vendosur se çfarë është e rëndësishme. Le të tkurrim Trump në madhësi. Le ta marrim fuqinë e tij për të kontrolluar trurin tonë. Gjatë një replike të famshme në 2016, Hillary Clinton akuzoi Trump se ishte një “kukull” ruse. “Asnjë kukull, asnjë kukull”, u përgjigj Trump. “Ju jeni një kukull”. Rezulton se ne ishim të gjithë kukulla. Për sa kohë që ne lejojmë Trump të manipulojë diskursin tonë publik me majat e gishtave të tij, ne do të mbetemi kukulla.

Autori është Profesor Emeritus i Shkenca Gjuhësore dhe Konjitive

Exit mobile version