3 faktet në Kushtetutë që rrëzojnë Ramën për Kryeprokurorin

Eduart HALIMI

Kryeministri konfirmoi lajmin se do të zgjedhe një Prokuror të Përkohshëm të Përgjithshëm (ose PPP se edhe në drejtësi me PPP po ecën) dhe jo një Prokuror të Përgjithshëm kushtetutes sipas Reformës në Drejtësi të miratuar nga 140 deputetët.
Kushtetuta nuk e njeh këtë PPP e Ramës dhe as ai nuk tha se përsa kohë do jetë i përkohshëm ky prokurori PPP. Nuk ka nevojë për ndonjë zgjuarsi të madhe për të kuptuar se i duhet pak kohë për të pezulluar prokurorët që kanë “dosjet e nxehta”, për t’i transferuar e për të caktuar për dosjet “prokurorët e duhur”. Prokurori kushtetues nuk e ka këtë kompetencë, por PPP i Ramës po. (nenet 109 dhe 160/2 i ligjeve që i miratoi vetë në mënyrë të njëanshme)
Po ku qëndron problemi këtu??!!!
Ja disa fakte të thjeshta nga leximi i Kushtetutës.
1- Rama tha se do e bëjë ai me deputetët e tij procedurën për përzgjedhjen e kandidatëve për PPP që do i kalojnë për votim Parlamentit. Kushtetuta thotë se prokurorin nuk e zgjedh politika, por prokurorët.
(Neni 148/a i Kushtetutes, pika 2 )
2- Rama tha se do e zgjedhë një PPP pa kaluar vetingun. Vetingun do e bëjmë më vonë, (varet nga mënyra si sillet) Kushtetuta thotë se Prokurori i Përgjithshëm duhet t’i nënshtrohet vetingut ex officio (në nenin 179/b)
3- Rama tha do e zgjedhë PPP me 36 vota. Kushtetuta thotë se Prokurori i Përgjithshëm zgjidhet me 84 vota mes kandidatëve që sjellin prokurorët dhe jo deputetët e Edi Ramës. (nenin 148/a dhe 179 pika 13)
Ja pra 3 fakte Kushtetuese të thjeshta se si Rama po e deformon Reformën në Drejtësi, nga një Prokuror të Përgjithshëm të pavarur nga politika që do hetojë politikën, në një prokuror PPP që do e përzgjedhë, do e caktojë dhe do e ketë nën kontroll Kryeministri.
E ku qëndron problemi këtu???!!!