Kush janë anëtarët e KED të zgjedhur me short

Është hedhur dje shorti për zgjedhjen e anëtarëve të Këshillit të Emërimeve në Drejtësi në Kryesinë e Kuvendit.
Përfaqësues të mazhorancës dhe opozitës kanë shprehur qëndrime të kundërta në lidhje me këtë procedurë që është pjesë e paketës së Reformës në Drejtësi.
Deputeti demokrat Eduard Halimi i ka quajtur veprimet e kreut të Kuvendit, Gramoz Ruçi si anti-Kushtetuese, pasi po përdor dispozita tranzitore, sepse ende nuk janë krijuar institucionet e reja që parashikon Reforma në Drejtësi. “Ndryshimi i rregullave në mes të lojës është e papranueshme. Debati është që partia politike të mos ketë ndikim në zgjedhjen e KED. Sot PS apo nesër një parti tjetër të mos ketë ndikim që në zgjedhje kryeinspektorin që do të kontrollojë sistemin gjyqësor. Propozimi jonë ishte dhe ngelet deri në krijimin e KLGJ dhe KLP është e pamundur të zgjidhet një KED tjetër. Ne kërkojmë që kjo çështje të zgjidhet në këshillin e legjislacionit”, tha Halimi.
Ndërkohë krejt ndryshe e sheh situatën deputeti socialist Ulsi Manja, i cili tha se, “Për opozitën kanë pasur rëndësi emrat, për ne ka pasur rëndësi zbatimi i Kushtetutës dhe procesit. Në asnjë nen të Kushtetutës nuk përcaktohet një afat kohor për zbatimin e dispozitave. Debati politik duhet t’ia lërë vendin debatit kushtetues. Nëse nuk duam të humbasim kohë në krijimin e KLP, KEGJ etj, hajdeni të zbatojmë Kushtetutën dhe t’i japim frymëmarrje drejtësisë në këtë vend”.

Shorti i KED-së, debate mes opozitës dhe mazhorancës

Ky vendim është kundërshtuar nga opozita, ku deputeti Eduard Halimi kërkon anulimin e procedurës. Ndërsa deputeti i PS-së, Ulsi Manja tha se është detyrim kushtetues dhe ligjor të hidhet shorti. “Ndryshimi i rregullave në mes të lojës është e papranueshme. Debati është që partia politike të mos ketë ndikim në zgjedhjen e KED. Sot PS apo nesër një parti tjetër të mos ketë ndikim që në zgjedhje kryeinspektorin që do kontrollojë sistemin gjyqësor.
Propozimi jonë ishte dhe ngelet deri në krijimin e KLGJ dhe KLP është e pamundur të zgjidhet një KED tjetër. Ne kërkojmë që kjo çështje të zgjidhet në këshillin e legjislacionit”, tha Halimi.
Kreu i Komsionit të Ligjeve, Manja u shpreh se po zbaton Kushtetutën. “Kuvendi sot në respektim të Kushtetutës ka detyrimin kushtetues dhe ligjor të hedhë shortin për KED. Unë do të sugjeroja që debati politik, në fund të ditës duhet t’ia lerë vendin debatit kushtetues dhe ligjor. Unë kërkoj mirëkuptimin e opozitës që nëse duan që mos humbim asnjë minutë në krijimin e organeve të reja të sistemit të drejtësisë, hajdeni të zbatojmë ligjin dhe Kushtetutën dhe t’i japim shqiptarëve atë drejtësi që duan”, tha Manja.
Deputetja Hysi ka cituar një shkresë të Presidentit Meta: “E para ne kemi një shkresë të presidentit ku thuhet se të realizohet procesi në frymën e Kushtetutës dhe kryetari nuk ka bërë asgjë më shumë se sa ka aprovuar këtë shkresë të Presidentit. Do doja ta ruanim retorikën politikën dhe ne kemi për ta vazhduar këtë procedurë”, tha Hysi.

Nga Gjykata Kushtetuese zgjidhen 2 anëtarë të përhershëm dhe 1 zëvendësues
1-Besnik Imeraj
2-Altina Xhoxhaj
3-Vitore Tusha (zëvendësues)
Nga Gjykata e Lartë
1-Artan Broci
2-Shkëlzen Selimi (zëvendësues)
Nga Prokuroria e Përgjithshme
1-Rovena Gashi
Nga Prokurorët e Prokurorive pranë Gjykatave të Apelit
1-Gentjan Trenova
2-Fatjona Memçaj
Nga gjyqtarët e Gjykatave të Apelit
1-Endon Dhimitri
2-Fatos Qato
Nga gjyqtarët e Gjykatave Administrative
1-Ahmet Jangulli
Për anëtarin zëvendësues të Prokurorisë së Përgjithshme nuk u hodh shorti, pasi nuk pati kandidatë. Drejtuesja e shortit, Vasilika Hysi tha se nuk do të ketë anëtarë zëvendësues për këtë institucion.