Ballina Sociale Çështja “Veliera”, Gjykata cakton tre ekspertë, shtyhet edhe tre javë shqyrtimi

Çështja “Veliera”, Gjykata cakton tre ekspertë, shtyhet edhe tre javë shqyrtimi

Tre ekspertë arkeologë do të vendosin, se cila do të jetë e ardhmja e projektit “Veliera”, punimet për ndërtimin e së cilës kanë filluar para një viti në Durrës, por përfaqësues të shoqërisë civile u ankuan për një shtyrje të re të gjyqit, të cilat i quajtën të pajustifikuara. Gjykata Administrative miratoi listën e tre ekspertëve të pavarur, të cilët do të verifikojnë dëmtimet e mundshme në fortifikimet e zbuluara para një viti, si dhe rreziqet që mund të sjellë për sheshin vepra publike, që po ndërtohet me një buxhet prej 6 milionë dollarë nga Bashkia e Durrësit. Në të njëjtën kohë gjykata pranoi kërkesën e Bashkisë së Durrësit për një shtyrje tjetër të afatit, për t’u lënë kohë ekspertëve të caktuar nga Prokuroria e Rrethit, në procesin paralel që po zhvillohet në Gjykatën e Shkallës së Parë. Kundër këtij vendimi ishin përfaqësuesit e shoqërisë civile, të cilët i kujtuan gjyqtarit Ergys Gashi, se ata kishin depozituar kërkesën e pamarrë parasysh për hetimin teknik me anë të ekspertëve që nga 2 shtatori. Përfaqësuesit e Shoqërisë Civile insistojnë se dy çështjet që po shqyrtohen paralelisht në dy gjykatat dhe që kanë vendosur përballë të njëjtat palë janë krejtësisht të ndryshme. “Njëra trajton në themel çështjen e legjitimitetit të projektit Veliera, ndërsa në Gjykatën e rrethit synohet të vendoset për dëmet e shkaktuara në zonën arkeologjike A, pikërisht aty ku ku u zbuluan muret fortifikuese mesjetare dhe elementë të ndryshëm arkeoologjikë”, tha Jorgo. Edhe në këtë rast në sallë mungonin përfaqësuesit e palëve të treta në proçes, nga Ministria e Kulturës dhe Instituti i Monumenteve deri te agjencitë dhe drejtoritë rajonale të mjedisit dhe kulturës. Punimet në në lulishten para godinave të Drejtorisë së Portit Detar të Durrësit për zbatimin e projektit të shumëdiskutuar “Vela”, që më pas u njoh me emrin “Veliera”, nisën 12 muaj më parë. Në projekt, bashkë me shëtitoren pedonale, bashkia synonte edhe zgjidhjen e problematikën e qarkullimit të automjeteve në pjesën më të ngarkuar gjatë sezonit turistik. Shoqëria civile, shumë e ndjeshme që në momentin e parë, e konsideroi zbulimin gjatë punimeve të mureve fortifikuese mesjetare, si një mundësi për ta bllokuar vazhdimin e punimeve dhe me kallëzimin penal të 2 shkurtit 2017 e paditi Bashkinë e Durrësit për “Ndërtim të paligjshëm”. Një muaj më vonë, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Durrës vendosi “sekuestrimin preventiv,…duke mos lejuar vazhdimin e punimeve për pjesën e projektit që shtrihet në zonën A” të rriskut arkeologjik në Durrës. Megjithë ankimimin e Bashkisë së Durrësit, vendimi i Gjykatës së Shkallës së Parë gjeti mbështetjen e Gjykatës së Apelit, i cili e la në fuqi atë. Ndërkohë prej gati një viti dy procese paralele zhvillohen në Gjykatën e Durrësit. Një në Gjykatën e Shkallës së Parë ku po shqyrtohet padia për dëme të shkaktuara mbi muret mesjetare dhe zonën arkeologjike, dhe një në Gjykatën Administrative, ku shoqëria civile shpreson të zhbëjë projektin.

Exit mobile version