Kush është Carles Puidgemont?

Emri: Carles Puidgemont
Shtetësia: Spanjolle
Ditëlindja: 29 dhjetor 1962
Roli: President i Generalitat de Catalunya

Carles Puigdemont i Casamajó është Presidenti në fuqi i Katalonjës nga 12 janari i vitit 2016. Emri i tij është ngjitur në faqet e para e kronikave ndërkombëtare midis fundit të shtatorit dhe fillimit të tetorit 2017, periudhë në të cilën në Spanjë janë intensifikuar tensionet dhe polemikat në pritje të referendumit për pavarësinë e Katalonjës, kjo e fundit e njohur si rajoni më i begatë dhe më i industrializuar i vendit iberik.
Puigdemont ka studiuar për Filologji Katalanse pranë Kolegjit Universitar të Zhironës dhe ka avancuar një karrierë diskrete gazetareske, e konsumuar fillimisht pranë gazetës “El Punt”, ku u bë kryeredaktor. Presidenti katalanas ka qenë edhe drejtor i Agjencisë Katalanase të Komunikimit (ACN) dhe drejtor i Përgjithshëm i “CataloniaToday”, një e përditshme katalanase në gjuhën angleze që ka kontribuar në shpërndarjen në rajon.
Puigdemont është impenjuar aktivisht në politikë nga nëntori i vitit 2006, moment në të cilin është zgjedhur si deputet i Parlamentit të Katalonjës. Si anëtar i Parlamentit katalanas, ai ka kryesuar Komisionin për Kulturën dhe Gjuhën Katalanase dhe ka qenë anëtar i Komisionit të Veprimit të Jashtëm dhe i Bashkimi Europian, i Politikës Rinore dhe i Departamentit të Arsimit.
Në vitin 2007, Puigdemont ka garuar në zgjedhjet lokale të Zhironës si kandidat i “Convergenza e Unione”, por nuk ka arritur suksesin e dëshiruar dhe ka mbetur në opozitë. Megjithatë, në zgjedhjet e mëpasme lokale, në vitin 2011, ka arritur që të thyejë hegjemoninë e Partisë së Socialistëve të Katalonjës që zgjaste prej më shumë se 30 vjetësh dhe të zgjidhet kryebashkiak, post i mbajtur në vijim të zgjedhjeve të vitit 2015.
Gjatë mandatit të tij ka qenë zëvendëspresident i Shoqatës së Komunave (ACM), anëtar i Komitetit Ekzekutiv të Shoqatës së Komunave për Pavarësinë (AMI) dhe President i “Komisionit të Monumenteve Historiko–Kulturore” të Federatës Spanjolle të Komunave dhe Provincave (FEMP).
Puigdemont ka dhënë dorëheqjen nga posti i kryebashkiakut në janarin e 2016 për të mbuluar rolin e Presidentit të Katalonjës. Pavarësisht përkushtimit të tij të plotë ndaj politikës, komunikimi vazhdon që të jetë një aktivitet që ai kërkon ta lidhë me përgjegjësitë publike. Presidenti katalanas ndjek me vëmendje evolucionin e sektorit të komunikimit, duke rezultuar veçanërisht i interesuar ndaj ndryshimeve kulturore, sociale dhe teknologjike që ndodhin në fushën e sipërpërmendur.
Puigdemont rezulton sidomos shumë i interesuar ndaj komunikimit lidhur me projeksionin ndërkombëtar të Katalonjës, duke ju përkushtuar kësaj tematike qysh nga fundi i viteve ‘80. Në vitin 1994 ka botuar librin “Cata … què? … Katalonja e parë nga shtypi ndërkombëtar” (Shtëpia botuese “La Campana”, Barcelonë).
Në vijim të polemikave që kanë pasuar referendumin për pavarësinë e Katalonjës dhe pozicionimit të ashpër të Mbretit të Spanjës Filipi i VI-të, që ka akuzuar autoritetet katalanase për pandershmëri kundrejt Spanjës dhe se ka prishur paktin kushtetues e demokratik me referendumin, Presidenti katalanas ka pohuar se: “Mbreti ka bërë një diskutim të mbështetur mbi politikën e qeverisë Rajoy, e cila ka qenë katastrofike për Katalonjën, dhe ka injoruar qëllimisht miliona katalanasit që nuk mendojnë si ai. Po i drejtohem drejtpërsëdrejti Madhërisë së Tij në gjuhën që kupton, njeh dhe flet: Jo. Me pozicionin tuaj Ju keni zhgënjyer shumë katalanas që ju çmonin: njerëz që shpresonin nga Ju një ton tjetër dhe një apel ndaj dialogut dhe mirëkuptimit”.