Ballina Politikë Koloneli Walter Unger: Shqipëria të forcojë sistemet e sigurisë, rrezikohet nga sulmet...

Koloneli Walter Unger: Shqipëria të forcojë sistemet e sigurisë, rrezikohet nga sulmet kibernetike

Është e vështirë të ndalësh sulmet kibernetike. Kjo vlen për institucionet dhe aq më tepër për individët e veçantë. Pak kohë më parë, hakerat bllokuan për dy ditë faqen e Policisë së Shtetit, ndërsa ofrimi i shërbimeve online për qytetarët ka rritur rrezikun e aksesit në informacionet e klasifikuara, apo ato që lidhen me sigurinë kombëtare. Koloneli Walter Unger, ish-drejtor i Mbrojtjes Kibernetike në Ushtrinë Austriake, i cili ishte i ftuar në Tiranë në një forum me aktorë të institucioneve ligjzbatuese, thotë se Shqipëria duhet të bëjë më shumë në forcimin e politikave dhe elementëve të sigurisë. “Kriminelët që fshihen prapa kompjuterëve nuk duan t’ia dinë kush është viktima. Mjafton të kenë përftitime monetare apo të arrijnë qëllimin e tyre dashakeq, ndaj edhe Shqipëria është e rrezikuar si çdo vend tjetër”, deklaron Unger. Sipas kolonelit austriak, Shqipëria duhet të forcojë edhe kuadrin ligjor. “Shqipëria duhet të adoptojë të gjitha praktikat ë Konventës europiane për krimin në fushën e kibernetikës. Është një sfidë që nuk duhet neglizhuar si një vend anëtar i NATO-s, por edhe që aspiron të bëhet pjesë e BE-së. Është i nevojshëm plotësimi i disa hallkave me elementë sigurie shtesë”, thekson Unger.

Exit mobile version