Rreziku i pastrimit të parave, rriten transfertat e dyshimta

An employee of GSA Austria (Money Service Austria) holds wads of new 500 euro banknotes at the company's headquarters in Vienna July 22, 2013. The GSA delivers new and collects old currency for the Austrian National Bank. REUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA - Tags: POLITICS BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY) - RTX11V1K

Vitet e fundit kanë shënuar një rritje të dukshme të raportimeve për transferta të dyshimta parash jashtë kufijve dhe anasjelltas. Sipas burimeve zyrtare pranë Prokurorisë, në vitin e shkuar, kompanitë e transfertave kanë raportuar në total 209 raste të dyshimta, rreth tre herë më shumë se në vitin 2015. Fluks i lartë raportimesh raportohet edhe për gjysmën e parë të këtij viti. Drejtoria e Përgjithshme e Parandalimit të Pastrimit të Parave ka referuar në Prokurori të paktën 178 raste të dyshimta në gjysmën e parë të vitit. Po ky institucion bën me dije se është vendosur masë bllokimi për 31 prej tyre me një vlerë prej 3.8 milionë euro. Rritja e rrezikut të pastrimit të parave u konfirmua edhe nga Instituti i Baselit në Zvicër, i cili vetëm pak muaj më parë publikoi raportin për 2017. Shqipëria këtë vit renditet në vendin e 85-të mes 147 shteteve me një pikëzim prej 5.75, duke shënuar përkeqësim në raport me vitin e kaluar, pasi ishte 5.04.