Raporti i Amnesty International: Qeveria na pengoi të bënim detyrën

Amnesty International, lëvizja globale që sigurohet të zhbëjë padrejtësitë që u bëhen më shumë se 7 milionë njerëzve nga institucionet ligjëvënëse, duket e pakënaqur përsa i përket ecurisë së Shqipërisë në këtë drejtim.
Në raportin e fundit, Amnesty International World për vitin 2016, zbulon se vendi ynë shikohet akoma në një optikë të errët për shkak të nivelit të lartë të të inkriminuarve që vijojnë të jenë pjesë e organeve drejtuese.
Raporti, sjell në vëmendje çështjen e komunitetit romë dhe egjiptianë në Shqipëri, të cilët vazhdojnë të jetojnë në kushte të varfëra banimi dhe ishin disa herë gjatë kësaj kohe në rrezik të dëbimeve me forcë.
Shqetësuese pasqyrohet dhe situatën e azilkërkuesve, pasi mbi 20,000 shqiptarë kërkuan asistencë sociale në vendet BE-së.
Amnesty Internatiol, kthen prozhektorët në çështjen e Remzi Hoxhës, për të cilën autoritetet nuk bënë asnjë përparim në sjelljen para drejtësisë të atyre që ishin përgjegjës për zhdukjen e tij me forcë në vitit 1995.
“Fati dhe vendndodhja e tij mbeten të panjohura”, shkruan raporti.
TË DREJTAT E STREHIMIT – VEPRIMET E FORCUARA
Në qershor, autoritetet lokale në Tiranë kërcënuan të dëbojnë me forcë mbi 80 familje, kryesisht rome dhe egjiptiane, që jetonin në zonën e Bregut të Lumit, me pretendimin se është një zonë që rrezikon të përmbytet nga lumi i Tiranës.
Autoritetet nuk arritën të japin njoftim adekuat, apo konsultim të mirëfilltë dhe strehim alternativ.
Pas intervenimit të aktivistëve të strehimit, dëbimet u pezulluan përkohësisht në fund të shtatorit.
Si pjesë e një “plani ndërhyrjeje”, të propozuar nga Kryetari i Bashkisë së Tiranës, familjeve iu dha mundësia për dëbimin dhe rivendosjen e tyre.
Por, mbetet e paqartë nëse të gjitha familjet do të ishin në gjendje të pranonin risistemimin dhe nëse alternativat e ofruara ishin adekuate dhe të qëndrueshme.
SISTEMI DREJTUES
Në qershor 2016, një gjyqtar pezulloi Drejtorin e Policisë për shpërdorim të pushtetit dhe pjesëmarrje në vendosjen e pajisjeve të përgjimit në stacione policore.
Në përgjigje, Kryeministri dhe ministri i Punëve të Brendshme akuzuan gjyqtarin se i shërbente opozitës dhe se po minonte pavarësinë e gjyqësorit.
Në korrik, një Reformë Drejtësie u miratua në Parlament.
Reforma ndryshoi dhjetëra nenet e Kushtetutës dhe paraqiti legjislacion të ri për të siguruar pavarësinë dhe paanshmërinë e gjyqësorit dhe për të parandaluar politikat e keqtrajtimeve të tjera, kundër-terrorizmit, zhdukjes me forcë dhe lirive të asociacion dhe tubim paqësor.
Autoritetet gjithashtu vazhduan të parandalojnë organizatat ndërkombëtare, përfshirë Amnesty International, që të kryejnë vizita për gjetjen e fakteve për të mbrojtur të drejtat e njeriut. /Hashtag.al/