Hakmarrja primitive e Ramës ndaj Strasburgut

Qeveria shqiptare ka djegur afatin e vendosur nga Asambleja Parlamentare e Këshillit të Europës (PACE) për propozimin e tre kandidaturave nga të cilat do të zgjidhet gjykatësi shqiptar në Gjykatën e të Drejtave të Njeriut në Strasburg (GjDNj).
Mosparaqitja e kandidaturave rrezikon që të vonojë çështjet në pritje të gjykimit në Gjykatën e Strasburgut, që përfshijnë Shqipërinë. Afati i vendosur nga PACE ishte brenda gushtit 2017. Gjykata e Strasburgut është Gjykata më e lartë për vendet anëtare të Këshillit të Europës, përfshi Shqipërinë, e cila merr në gjykim çështjet që kanë shteruar të gjitha shkallët e gjykimit të vendeve anëtare. Procedura për zgjedhjen e gjykatësit shqiptar në GjDNj ka më shumë se një vit që zvarritet. Më 6 tetor 2016, Komiteti i PACE-s për Zgjedhjen e Gjykatësve në Gjykatën Europiane të të Drejtave të Njeriut i rekomandoi PACE-s rrëzimin e të gjitha kandidaturave të paraqitura nga qeveria Rama duke deklaruar:
Komiteti rekomandon që Asambleja të mos pranojë listën e kandidatëve për shkak se, procedurat kombëtare për përzgjedhjen e tyre nuk ishin në përputhje me standardet e kërkuara nga Asambleja dhe Komiteti i Ministrave. Mbi këtë rekomandim, më 11 tetor 2016, PACE rrëzoi në bllok listën e kandidatëve, që përfshinte Sokol Berberin, Gent Ibrahimin dhe Ina Ramën, e cila ndërkohë është bërë anëtare e Kolegjit të Apelimit të Vetingut. Përpjekja e dytë nga qeveria shqiptare për të propozuar kandidatët u bë më 14 mars 2017. Këtë herë qeveria propozoi Aurela Anastasin, Sokol Berberin dhe Aleksandër Muskajn. Të tre kandidatët u intervistuan nga Komiteti më 6 prill, i cili rekomandoi:
Duke qenë se asnjë nga kandidatët nuk është mjaftueshëm i kualifikuar, Komiteti rekomandon rrëzimin e listës nga Asambleja dhe t’i kërkohet qeverisë së Shqipërisë të paraqesë një listë të re kandidatësh. Më 13 prill 2014, PACE rrëzoi sërish tre kandidatët e paraqitur nga Shqipëria. Është e qartë se qeveria preferon zgjedhjen e Sokol Berberit, por duket se ka vështirësi për gjetjen e dy kandidatëve të tjerë që të jenë alternativë e mirë përballë tij. Berberi është ish-gjykatës i Gjykatës Kushtetuese, i cili dha dorëheqjen më 15 shtator 2016, ndërkohë që mandati i tij kishte mbaruar që në prill, por vazhdoi të qëndronte në detyrë në pritje të zgjedhjes së zëvendësuesit të tij nga Kuvendi. Sidoqoftë, ai vendosi të dorëhiqet, kur vërejti se “institucionet qendrore” treguan “mungesë vullneti” për zgjedhjen e pasuesit të tij.
Tani duket se qeveria po tregon “mungesë vullneti” për të zgjedhur një gjykatës të ri në Gjykatën e Strasburgut. Ky është rasti i parë në historinë e Gjykatës së Strasburgut, që një vend dështon të zgjedhë gjykatësin e tij në Gjykatën e Strasburgut edhe pas tre raundesh. Edhe me dy refuzimet e para, Shqipëria kishte hyrë në një grup të vogël vendesh, kandidaturat e të cilit ishin refuzuar dy herë rrjesht nga PACE. Tani, Shqipëria ka bërë histori duke qenë i vetmi vend që ka dështuar tre herë.