Fushata pa luftë e Merkel e bën atë fituese në zgjedhje

Për dekada me radhë Una jetonte prej nxjerrjes së qymyrit. Ky qytet është qendër e minatorëve dhe e socialdemokratëve. Por minierat kanë vite që janë mbyllur dhe numri i anëtarëve të kësaj ka rënë. Megjithatë ka edhe të rinj si Sebastian Kratzel që po anëtarësohen në Partinë Socialdemokrate gjermane (SPD).
Sebastani është student, 23 vjeç dhe u bashkua me SPD vetëm para disa javësh. “SPD-ja është për mua parti sociale, parti e njerëzve të thjeshtë dhe aty e ndjej veten mirë”, thotë studenti i inxhinierisë mekanike. Por kryetari dhe shpresa e SPD-së, Martin Schulz, nuk ka dalë mirë në anketime. Sidoqoftë në kontaktin e drejtpërdrejtë me zgjedhësit ai mbledh pikë.

Orator i pasionuar dhe politikan i suksesshëm
Pa maturë e pa diplomë Martin Schulzi ia ka dalë të bëhet një ndër politikanët më të suksesshëm. President i Parlamentit të BE, kryetar i SPD-së. Kjo lë mbresa tek banorët e Unës. Po ashtu Schulzi është edhe një orator i pasionuar, në qendër të fushatës së tij elektorale: më tepër drejtësi. “Në qendrat urbane shpesh nuk mjaftojnë as rrogat e dy personave për të paguar qiranë në fund të muajit. Ne duam ta ashpërsojmë kufizimin e qirave, duam t’u presim rrugën qiradhënësve spekulantë.
Në një vend si Gjermania duhet që dinjiteti i të moshuarve të jetë pikë qendrore e politikës, një detyrë kryesore e shtetit! Kjo është drejtësia e brezave!”, thotë Martin Schulz-i në takimin elektoral në Una, ku ai korr shumë duartrokitje, edhe pse për kandidatin e SPD-së aktualisht nuk ka gjasa që ai të bëhet kancelar.

Politikania me përvojë
Angela Merkel ka dymbëdhjetë vjet në pushtet dhe është tepër e qetë. Në Gjermaninë Lindore, shumë vetë e refuzojnë politikën e saj liberale ndaj refugjatëve dhe këtë Angela Merkel e ndjen vazhdimisht. Edhe në një takim elektoral në Havel, në Brandenburg, ka radikalë të djathtë që shkaktojnë shqetësime gjatë takimit. Angela Merkeli nuk e humb toruan – ajo e di se ksenofobët janë zëlartë, por një pakicë. “Përballë problemeve që ekzistojnë në të gjithë botën, sigurisht që nuk mjafton thjesht të fërshëllesh dhe të bërtasësh!”, thotë kancelarja.
Gjermania i ka punët mirë dhe me mua kjo do të vazhdojë kështu: ky është mesazhi më i rëndësishëm i Angela Merkelit, që ka përvojë të gjatë dhe mund t’i prezantojë publikut shifra të mira ekonomike. “Nëse shohim situatën sot – si këtu në Brandenburg, edhe në të gjithë vendin – numri i të papunëve ka rënë kudo dhe të papunë janë më pak se gjysma”.

 

Sfiduesi nuk dorëzohet
Kjo është një fushatë zgjedhore pa ndonjë luftë të madhe – dhe me një fituese të qartë. Por Martin Schulzi nuk e pranon këtë – dhe shpreson tek zgjedhësit e pavendosur ende. “Jam shumë i bindur se ne kemi një shans të mirë në këto zgjedhje për Bundestagun. Ja shiheni vetë atmosferën këtu, njerëzit vijnë, dëgjojnë dhe janë të interesuar. Demoskopët tregojnë se pothuajse një ndër dy gjermanë ende nuk është i vendosur se kujt do t’ja japë votën”.