Dosja e Mossad për “Engjëllin e vdekjes”

Dosje më parë të klasifikuara të Mossadit, rreth përpjekjeve të pasuksesshme të agjencisë së spiunazhit për të kapur nazistin famëkeq, Dr. Josef Mengele do të vihen në dispozicion të publikut në fund të kësaj jave.
Raportet, fotografitë dhe harta nga dosja me emrin e koduar “Meltzer File” për ndjekjen që iu bë të ashtuquajturit “Engjëlli i vdekjes” janë midis tri vëllimeve të mbledhura nga njësia e historisë e Mossadit, rreth operacioneve për të kapur kriminelët nazistë të luftës, që shtrihen nga viti 1959 deri në vitin 1991.
Kjo do të jetë hera e parë që agjencia e inteligjencës së Izraelit do të nxjerrë publikisht dosje të tilla, një konfirmim ky i rëndësisë historike të përmbajtjes së tyre.
Autori i studimit është Yosef Chen, 81 vjeç, një i mbijetuar i holokaustit i lindur në Poloni, i cili erdhi në Izrael në anijen Exodus në vitin 1947 dhe u bashkua me Mossadin në vitin 1976. Ai kaloi shtatë deri në tetë vitet e fundit duke punuar për këtë libër.
Një nga dokumentet përmban përfundimin e mbledhjes së fshehtë të kabinetit, të thirrur nga kryeministri i atëhershëm, Menachem Begin, në vitin 1977: “Ne vendosëm të udhëzojmë Mossadin që të vazhdojë kërkimin për kriminelët nazistë të luftës, sidomos Joseph Mengele, me qëllim që t’i sjellin para gjyqit në Izrael. Nëse ata nuk mund të sillen në gjyq – të vriten!”.