Memoriali i parë i luftës në Belgjikë

Memoriali në portën Menin në Ypres të Belgjikës përkujton Betejën e Passendale, e cila filloi më 31 korrik të vitit 1917. Kjo betejë njihet edhe me emrin si Beteja e Flamëve. 200 pasardhës të luftëtarëve të asaj kohe janë të ftuar në ceremoninë përkujtimore. Princi William në ceremoni tha: “Pjesëtarët e familjeve tona, regjimentet tona, popujt tanë – kanë sakrifikuar gjithçka për jetën, që ne sot e jetojmë. Njëqind vite më vonë, ne jemi krah për krah në kujtimin e viktimave”.
Në ceremoninë qendrore, që u zhvillua të hënën (31.07) në një varrezë ushtarake pranë Ypres, pati përfaqësues edhe të ish-armiqve në kohën e luftës. Gjermania përfaqësohet nga ministri i Jashtëm, Sigmar Gabriel. Po ashtu edhe Teresa May, kryeministrja e Britanisë së Madhe dhe mijëra pasardhës të pjesëmarrësve në betejë, do të marrin pjesë në ceremoninë përkujtimore në varrezat ushtarake Tyne Cot në Ypres.
Para nisjes për në Belgjikë, ministri Gabriel tha, se Beteja Ypres është “simbol për marrëzinë e luftës”. Në përkujtimin e qindra mijëra ushtarëve të vdekur “mesazhi i përbashkët duhet të jetë kurrë më”. Sot më shumë se kurrë vlen shprehja: “Evropa është një projekt paqeje, Evropa është e ardhmja jonë, vetëm të bashkuar mundemi t’i mbrojmë interesat dhe vlerat tona…”, tha Sigmar Gabriel.
Vetëm nga ushtria britanike kanë humbur jetën më shumë se 250.000 ushtarë në këtë betejë, kurse në anën gjermane 40.000 vetë ranë viktima. Trupat britanike dhe aleatët e tyre luftuan ashpër për të pushtuar një pjesë, e cila ishte nën kontrollin e ushtarëve gjermanë. Beteja e Ypres u bë një simbol i absurditetit të luftës. Pavarësisht humbjeve të mëdha beteja përfundoi pa ndonjë arritje të rëndësishme, vijat e frontit u zhvendosën vetëm nga pak.