“CNN” nuk i ndahet hakerave rusë edhe në Katar

“CNN” ka raportuar se hulumtuesit amerikanë besojnë se hakerët rusë, kanë krijuar raporte të rreme, të cilat më pas kanë qenë faktor në vendimin e vendeve arabe për shkëputjen e marrëdhënieve me Katarin. Kremlini në anën tjetër ka thënë se raporti i “CNN” ka qenë “i rrejshëm”.
Në raportin e “CNN” thuhet se zyrtarë të paidentifikuar të Shteteve të Bashkuara, kanë qenë të njoftuar se disa hulumtues janë dërguar në Katar, për të ndihmuar qeverinë e atij vendi rreth sulmeve, të cilat kanë prodhuar lajme të rreme. Arabia Saudite i ka shkëputur marrëdhëniet me Katarin, nga 5 qershori duke thënë se politikat e Katarit e kanë mbështetur terrorizmin dhe organizatat “ekstremiste”.
Sipas “CNN”-it, qeveria e Katarit thotë se në raportin e 23 majit, të publikuar nga agjencia shtetërore e lajmeve, deklaratat e rrejshme i janë atribuuar sunduesit të Katarit, e në të cilat është shprehur sentimenti miqësor ndaj Iranit dhe Izraelit.
“CNN” citoi zyrtarët amerikanë të kenë thënë se informacionet që kanë mbledhur agjencitë amerikane të sigurisë, tregojnë se hakerët rusë qëndrojnë prapa ndërhyrjes.
Raporti nga “CNN” nuk e ka bërë të qartë nëse hakerët e dyshuar në incidentin e Katarit kanë lidhje me organizata ruse, të cilat janë akuzuar për sulme kibernetike në zgjedhjet amerikane të vitit të kaluar. Zyrtarët amerikanë janë cituar duke thënë se qëllimi i hakerëve ka qenë përçarja e marrëdhënieve në mes të Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj. Rusia e ka hedhur poshtë raportin e “CNN”-it, duke thënë se nuk ka asnjë dëshmi për ndikim rus. “Do të them menjëherë, se kjo është gënjeshtra më e re”, ka thënë, Dmitry Peskov, zëdhënës i presidentit rus, Vladimir Putin.