Greqi-Maqedoni, drejt zgjidhjes së emrit

Sinisa Jakov Marusic

Dimitrov, ministri i ri i Jashtëm i Maqedonisë, do të udhëtojë në Greqi i ftuar nga homologu i tij grek, Nikos Kotzias. Data e saktë e vizitës nuk është zbuluar ende.
“Diplomacia ka si punë ndërtimin e urave, të krijojë miqësi dhe të hapë dyer dhe perspektiva”, u tha Dimitrov mediave lokale, duke zbuluar synimin e tij për të pranuar ftesën e fundit të Greqisë për ta vizituar.
“Duke pasur parasysh se sfida më e madhe për integrimin tonë euro-atlantik janë marrëdhëniet me Greqinë, dua t’ia tregoj pamjen e re të Republikës së Maqedonisë veçanërisht Greqisë. Jam i bindur se Greqia është gjithashtu e interesuar për Republikën e Maqedonisë”, tha Dimitrovi.
Kotzias ka thënë disa herë se do të kërkojë intensifikim të bashkëpunimit me Maqedoninë, pasi kjo t’i japë fund krizës së zgjatur politike të brendshme. Zoran Zaev mori më në fund mandatin për të formuar një qeveri, pas disa muajsh pasigurie politike që nga zgjedhjet e dhjetorit të kaluar.
“Kam pasur biseda të vazhdueshme me Zaevin dhe do ta ftoj homologun tim Dimitrov në Athinë, që të gjejmë mënyra për intensifikimin e bashkëpunimit dhe zgjidhjen e të gjitha problemeve afatgjata… në frymën e konsensusit demokratik”, tha Kotzias menjëherë pas zgjedhjes së qeverisë së re maqedonase.
Greqia pretendon se përdorimi i fjalës Maqedoni nënkupton një pretendim territorial ndaj provincës veriore greke me të njëjtin emër. Athina ka bllokuar përpjekjet e Shkupit për t’u anëtarësuar në NATO dhe BE për mosmarrëveshjen e pazgjidhur.
Në vitin 2008, Maqedonia humbi mundësinë për të hyrë në NATO vetëm për shkak të mosmarrëveshjes me Greqinë.
Si rezultat, Maqedonia mori një ftesë të kushtëzuar sipas së cilës NATO detyrohej ta ftonte vendin për t’u anëtarësuar pas zgjidhjes së mosmarrëveshjes me fqinjin e saj. Megjithatë, nuk ka pasur asnjë përparim të mëtejshëm dhe marrëdhëniet dypalëshe janë përkeqësuar më tej, ndërsa Athina ka akuzuar ish-qeverinë maqedonase të udhëhequr nga Nikola Gruevski për provokime.
Zëvendësndihmëssekretari për Çështjet Europiane dhe Euroaziatike në Departamentin amerikan të Shtetit, Hoyt Brian Yee, mirëpriti sinjalet e reja pozitive që vijnë nga të dyja palët.
Ai tha se shpreson se qeveria e re maqedonase do të punojë “për zgjidhjen e çështjeve me fqinjët, përfshirë Greqinë”.
“Isha i lumtur të shihja ministrin e Jashtëm Kotzias të Greqisë t’i zgjaste një dorë miqësie homologut të tij në Maqedoni, duke shprehur gatishmërinë e tij për të biseduar, për t’u takuar për të çuar përpara marrëdhëniet midis këtyre dy vendeve, të cilat me kalimin e kohës, shpresojmë se do të arrijnë marrëveshjet për zhbllokimin e rrugës së integrimit të Maqedonisë në euro-atlantik”.
Vizita u lajmërua në një kohë kur disa vëzhgues politikë në Maqedoni besojnë se qeveria e re mund të përdorë interesimin e SHBA-së dhe BE-së në Ballkanin Perëndimor për të marrë një ftesë për t’u anëtarësuar në NATO më shpejt – një rrugë që do të çonte në përmirësimin e marrëdhënieve me Greqinë.
Arsyeja për shtimin e interesit perëndimor në rajon, thanë vëzhguesit është ndikimi në rritje i Rusisë në Ballkanin Perëndimor.