Qytetarët e Poliçanit i lexojnë Ramës investimet e PD në 8 vite

Banorët e Poliçanit kanë revoltuar Ramën, dje teksa i kanë vënë atij në dukje mashtrimet e katër viteve të qeverisjes së tij e si model për investimet konkrete të realizuara në zonën e tyre, ata i kanë përmendur investimet e qeverisjes BEeisha. Një qytetar  kishte përgatitur një letër, në të cilën kishte listuar investimet në rrugë, shkolla, spitale etj., investime të gjitha gjatë qeverisjes së djathtë. Por kjo ka nervozuar Ramën, i cili menjëherë ka ndërprerë fjalën e qytetarit. Në pamundësi për të lexuar letrën, ajo është publikuar dje nga ish-Kryeministri Berisha. Ish-kryeministri thekson se, në takimin e tij me banorët e Poliçanit, Rama nuk tha asnjë gjysëm fjale për 300 mijë vendet e punës të premtuara, as dhe largimin nga vendi këto katër vite të 200 mijë shqiptarëve, mos heqjen e TVSH për ushqimet bazë si miellin, bukën, vajin, sheqerin, orizin, të cilat sot blihen 15% më shtrenjtë se 4 vite më parë. “Ai nuk tha asgjë për  premtimin e barazimit të pensioneve të fshatit me ato të qytetit dhe uljen e tyre për shkak të rritjes së çmimeve krahasuar me 4 vjet më parë, si dhe premtimin e zbritjes në 6% të TVSH për energjinë, të cilën sot çdo qytetar e blenë atë 25% më shtrenjtë se sa 4 vite më parë. Rama nuk tha se pse nuk mbajti fjalën për – për pesëfishimin e fondeve, granteve për bujqësinë. Nuk foli për mashtrimet e tjera si naftën pa akcisë dhe taksën qarkullimit, por në të vërtetë me taksën e qarkullimit 270 lekë ai rriti çmimin e naftës në nivelet më të larta në Europë. Ai kishte premtuar rritjen e rrogave dhe rrogën e 13-të për punonjësit e administratës. Në vend të kësaj, ai ngriu për tre vite me rradhë rrogat, ndaj dhe në mandatin e tij, për herë të parë pas 27 vitesh, sipas INSTAT të tij rrogat janë më të ulta se sa katër vite më parë. Rama, ndonëse nuk u tregoi dot atyre për asnjë projekt të qeverisë së tij të realizuar në katër vite në rrethin e Skraparit si rrugë, shkolla, kanalizime, qendër shëndetësore etj. Ai nuk paraqiti para tyre asnjë projekt për të ardhmen. Nuk përmendi dot asnjë investitor serioz të huaj që ka hyrë në Shqipëri këto katër vite. Ai në fjalën e tij nuk përmendi as projektin e TAP, sepse i dilte hija ime. Prandaj ai, për të mbuluar mashtrimet e tij të pashembullta, dështimet e tij të mëdha, mungesën e plotë të investimeve, kaloi menjëherë tek gallata me shofer, timon, makinë, prehër shoferi, duke besuar se skraparllinjtë janë kaq të trashë sa nuk dinë se çfarë ishin premtimet e tij katër vite më parë, nuk dinë se ato ishin mashtrime të mëdha, nuk dinë se ai në katër vite, në të gjithë sektorët në rrethin e Skraparit, ka investuar më pak se gjysmën e investimit në bujqësi të qeverisë së mëparshme. Në fund të takimit, një qytetar, i skandalizuar nga llogjet e Ramës, iu drejtua atij, duke i kërkuar leje të lexonte një material. Rama i ndërpreu fjalën. Qytetari i dorëzoi letrën atij dhe një kopje të saj e nisi dhe në Inboksin tim. Në letër ai paraqiste një listë jo të plotë të investimeve të viteve 2006-2013 nga qeveria e mëparshme”, shkruan Berisha në reagimin e tij, ndërsa ka publikuar letrën e qytetarit me investimet përkatëse për çdo qytet dhe rreth të Qarkut të Beratit.

Investimet në Qarkun e Beratit

. Në viet 2006-2013
• Në këto vite janë ndërtuar e rikonstruktuar mbi 600 km rrugë:( 70 km rrugë kombëtare; 105 km rrugë rajonale; 425 km rrugë në komuna e bashki.)
• 74 shkolla të pajisur me kabinete moderne dhe salla interneti.
• Universiteti privat me 5600 studentë dhe tarifa shtetërore.
• 55 sisteme ujësjellësa e kanalizime, duke përfshirë Ujësjellësin Berat – Kuçovë 6 ml euro.
• 87 qendra shëndetësore e ambulancë si dhe Spitali Beratit tashmë me pajisje bashkëkohore.
• Në Sistemin e Energjisë Elektrike janë investuar 25 milionë euro për përmirësimin e kapaciteteve të rrjetit dhe janë kontraktuar ndërtimi 15 HEC-ve lokale
• Eshtë dyfishuar numri i bizneseve – në 5350 biznese nga 2820 biznese vitin 2005.

Turizëm:

– Eshte rritur në 300 mijë numri i turistëve në qark nga 30 mijë në vitin 2005.
– U përfshi Berati  në UNESKO.
– Janë restauruar kështjella, kalldrëmet dhe mbi 50 monumente dhe objekte muzeale përkundrejt 5 objekteve të PS
– Po përfundojnë rrugët turistike të Tomorit, Shpiragut dhe Kanioneve.
– (Ndërkohë E. Rama dhe A. Lame si ish-drejtues të Min. së Kulturës nuk kanë lënë asnjë gjurmë në vitalizimin e trashëgimisë së kësaj treve.)
• Për ringritjen e bujqësisë janë investuar 1.2 miliardë lekë.
– Janë subvencionuar 640 milionë lekë ose 30 herë më shumë se PS (19 milionë lekë.)
– Janë mbjellë 2600 ha me ullishte, pemëtore, vreshta, spërkatje e sera.

Rezultati:

Kanë përfituar 6800 fermerë ose mbi 25 herë më shumë se socialistët.
Eksporti i prodhimeve bujqësore është 3-fishuar në dy vitet e fundit.
Vetëm të ardhurat nga eksporti i perimeve llogariten mbi 7 milionë euro.
– Ka 23 fabrika që prodhojnë mbi 2, 500 ton vaj ulliri; 13 fabrika që përpunojnë fruta dhe perimeve dhe 5 kantina që prodhojnë 4 herë më shumë verë.
– Tashmë Berati ka 1,5 milionë rrënjë ullinj, 1 milionë dru frutor, 1.8 milionë hardhi ose në total dy herë më shumë se në vitin 2005.

Investimet në Urën Vajgurore

600 milionë lekë në ndërtimin dhe rindërtimin e rrugëve si:
Rruga Ura Vajgurore – Kuçovë,
Rruga Poshnjë – Ura Vajgurore, ( pjesë e Unazës së Shpiragut )
Rruga nga Shkolla e Mesme – Pashalli – Konizbalte etj
• 130 fermerë kanë përfituar nga subvencionet në pemëtari, vreshta, ullishte, blegtori, bletë dhe gjithsej.
Janë mbjellë 70 ha nga të cilat 46 ha me ullinj, 15 ha pemëtore dhe 9 ha vreshta.
Janë mbështetur 3 ha me ujitjen me pika si dhe janë mbështetur 3 parqe me 150 koshere me bletë.
• Investime në institucione shëndetësore 6 milionë lekë
• Investimet në sistemet e KUZ arrijnë në vlerat e 30 milionë lekë

Investimet në rrethin e Kuçovës

Qeveria ka investuar për Rrethin e Kuçovës:
– 13 shkolla e ambjente arsimore.
– 60 km rrugë.
– 10 Ujësjellësa e KUZ.
– 5 Qendra shëndetësore dhe ambulancë.
– 1 milion euro në përmirësimin e rrjetit elektrik. Linja 110 kw Kuçovë-Uznovë.
– Subvencionuar 475 fermerë në 150 ha sipërfaqe me ullinj, vreshtari etj., në vlerë 15 herë më shumë se socialistët.
– Rritja e biznesit me 550 aktivitete më shumë.
Tashmë kemi 1218 biznese nga 768 biznese në 2005.

Investimet në Skrapar

Në Poliçan, Çorovodë, Vëndreshë, Bogovë, Cepan, Gjerbës, Zhepë, Potom janë ndërtuar:
• 100 km rrugë, 20 shkolla e kopshte, 29 Qendra shëndetësore e ambulanca,
22 Ujësjellësa e Kanalizime si dhe 3 investime mbrojtëse nga Lumi Osum.
• Janë subvencionuar 380 ha me arrore, vreshta e ullinj dhe kanë përfituar 520 familje fermerësh.
• Janë nënshkruar kontrata për 7 HEC- e lokale me kapacitet 14 000 kw në Bogovë, Vlush, Faqekuq Nishovë e Vertop.
Nga rrugët kryesore përmendim:
Rrugën e Kanioneve, rrugën Nishovë – Novaj, rrugën Dobrush – Përparim,
Bogovë – Çorovodë, Unazën dhe rrugë në Çorovodë, në Poliçan si dhe rrugët në Verzhezhë, Gjerbës, Buzuq, Çepan, Sharovë, Vëndreshë etj”.