Raportimi i senatorëve amerikanë për rrezikun Soros në Shqipëri

“Judicial Watch”, senatorët amerikanë mbasi u kthyen nga një vizitë disa ditore në Shkup dhe Tiranë, shkruan se: “Ky problem nuk është i kufizuar në Maqedoni, por duket se ndjek një model të aktivitetit alarmues në këtë rajon të paqëndrueshëm. Udhëheqës të respektuar nga Shqipëria kanë bërë pretendime të ngjashme të diplomatëve amerikanë dhe organizatave të mbështetura nga Soros që nxisin rezultate të caktuara politike në vendin e tyre. Fondacioni Shoqëria e Hapur Shqipëri (FOSA) dhe ekspertët e saj, me financim nga USAID, kanë krijuar dokumentin e diskutueshëm strategjik për reformën gjyqësore shqiptare. Disa liderë besojnë se këto “reforma” në fund të fundit kanë për qëllim t’i japin Kryeministrit dhe qeverisë së qendrës së majtë kontroll të plotë mbi pushtetin gjyqësor”, shkruajnë ata.
Kurse rrjeti televiziv kombëtar amerikan, kanali më konservativ “Fox News”, raportoi në gusht të vitit 2016 se: “E-mail-et e sapozbuluara dhe skedarë të tjerë nga organizata e miliarderëve të George Soros-it po hedhin dritë mbi ndikimin e gjerë të pushtetit liberal të pushtetit në çështjet politike dhe diplomatike, në Shqipëri e Maqedoni”.
“Judicial Watch” Inc, është një fondacion arsimor konservator dhe jo partiak, që nxit transparencën, llogaridhënien dhe integritetin në qeveri, në politikë dhe në ligj. Përmes përpjekjeve të saj edukative, gjyqësori vëzhgues thotë se mbron standardet e larta të etikës dhe moralit në jetën publike të kombit amerikan dhe kërkon të sigurojë që zyrtarët politikë dhe gjyqësorë të mos abuzojnë me kompetencat që u janë besuar atyre nga populli amerikan. “Gjyqësori Watch” përmbush misionin e tij edukativ përmes procesit gjyqësor, hetimeve dhe informimit publik.
Pjesa më e madhe e aktivitetit në Maqedoni është përjetësuar nëpërmjet fondeve të USAID-it që u është dhënë për të zbatuar në entitete të tilla si Fondacioni i Shoqërisë së Hapur George Soros. Si marrës i granteve të shumëfishta dhe duke shërbyer si kontraktues i USAID-it që zbaton projekte në këtë vend të vogël prej 2.1 milionë njerëz, tatimpaguesi ynë ka financuar ndihmën e huaj, duke lejuar Fondacionin Hapur Shoqëria Maqedoni (FOSM) të shtyjë një axhendë progresive dhe të nxisë politikat e majta.

Beqir SINA