Ministria e Shëndetësisë: Asnjë nga bluzat e bardha në fushatë

Ministri i Shëndetësisë, Arben Beqiri i ka bërë thirrje administratës shëndetësore të mos marrë pjesë në fushatë elektorale. Ministri Beqiri e bëri këtë apel gjatë një konference në Ditën Botërore të Luftës Kundër Duhanit. Tekniku në krye të Shëndetësisë Arben Beqiri në daljen e tij të parë publike kishte një sqarim dhe një kërkesë. “Detyra ime parësore është respektimi i ligjit të zgjedhjeve i plotësuar me vendime qeverie, të cilat përcaktojnë mospjesëmarrjen e administatës shtetërore në fushatë i përforcuar ky qëndrim me ndryshimet në Kodin Penal. Kjo është detyra ime parësore dhe kërkesa për të gjithë administratën shëndetësore. Edhe ndihma më e madhe që mund t’i jepet vendit. Përgjigja erdhi pas pyetjes së gazetarëve rreth debateve për Ligjin Antiduhan në Ditën Botërore të luftës kundër tij, ku gjithashtu ministri Beqiri sqaroi se ai nuk ishte në krye të Ministrisë së Shëndetësisë për të ndryshuar politikat e qeverisë, por t’i qendrojë zbatimit të tyre.  Gjashtë strategji, po t’i shohësh të gjitha kanë dëshirën e mirë për t’i zbatuar, por kanë gjëra që i pengojnë. Ne akoma nuk kemi sistem ndihmë për njerëzit që duan ta lenë duhanin, sistem paralajmërimi për rreziqet, atë që duhet të jetë e sanksionuar në çdo paketë jo postera sporadik. Në këtë kuadër ministri i Shëndetësisë flet për përafrim të legjislacionit shqiptar me atë europian, ndërsa jep një ide të cilën tregon se e ka nga eksperienca si mjek. Ne duhet të arrijmë në ato nivele të kontrollit të duhanpirjes ku edhe pacientë që planifikohen për kirurgji të mos e bëjnë atë nëse janë duhanpirës. Ka vende që e bëjnë këtë gjë. Ministri i Shëndetësisë u shpreh se duhanpirja rrit mbi dy fish komplikacionet pas çdo kirurgjie.