Ministri: Kjo qeveri është e kapur

Kryetari i Parlamentit, Ilir Meta, Kryeministri, Edi Rama, dhe Ministri i Drejtesise, Ylli Manjani, gjate seances parlamentare, ku pak pas mesnate eshte votuar me konsensus Reforma ne Drejtesi./r/n/r/nParliament Speaker Ilir Meta, Albanian Prime Minister Edi Rama and Justice Minister Ylli Manjani, during a parliamentary session, which was voted by consensus the Judicial Reform.

Ylli MANJANI

Kështu u katandis kjo qeveri tani, duhet të komunikojmë përmes medias, sepse edhe Ëhats Upp dhe sms-të nuk funksionojnë… Unë ju jam mirënjohës juve mediave, që bashkë me ju më keni dhënë mundësinë të përçoj mesazhe publike profesionale dhe parimore, sepse në jetën time kam qenë gjithmonë profesionist dhe mbeten profesionist.
Politika ka qenë dhe mbetet për të zhvilluar parimet profesionale. Sigurisht të qenit ministër është një nga detyrat më të rëndësishme, aq më tepër ministër i Drejtësisë. Për çdo jurist është një karrierë shumë e rëndësishme, shumë e spikatur dhe mua m’u dha kjo mundësi. Ma dha LSI-ja, ma dha Ilir Meta, të cilit i jam mirënjohës sepse në fakt, pas gjithë investimit tim publik profesional dhe personal, i mungonte karrierës sime dhe kjo detyrë. E kreva sigurisht, ashtu si dita, bëra më të mirën që kisha mundësi. Nuk ishte ajo që doja dhe do t’ua them pse:
Sepse kur kam hyrë në qeveri kam gjetur një praktikë, një procedurë, një proces, që jo vetëm s’kishte asnjë lidhje me profesionalizmin, por as me Kushtetutën e vendit dhe as me ligjet.

Mbledhjet e qeverisë, antikushtetuese

Mbledhja e qeverisë është një akt formal, tejet antikushtetues dhe këto janë qëndrime permante që unë i kam mbajtur në qeveri. Ministrat nuk janë të lejuar të flasin në mbledhjen e qeverisë. Kjo ka qenë e papranueshme për mua. Sigurisht, mënyra sesi funksion Këshilli i Ministrave dihet, se është e shkruar në ligjin e KM.
Me Kryeministrin Rama ne nuk kemi debatuar për çështje personale; gjithmonë për çështje parimore, ligjore; kjo është detyra e ministrit të Drejtësisë dhe ç’kam pasur, nuk kam asnjë pishmanllëk. E kanë aty të regjistruar në memorien e KM-së; nëse e kanë fshirë pastaj, është një histori tjetër, por janë të gjitha aty një e nga një. Kështu që nga kjo pikëpamje unë nuk i kam ndonjë borxh askujt.
Që prej verës së kaluar, Kryeministri ka harxhuar kohë nga dita e tij e punës për të bërë presion – jo mua, se mua s’më ka kërkuar dhe në këtë çast, asgjë – por kryetarit të Parlamentit, të më shkarkonte. Arsyeja? E di ai! Por ajo që thotë është se unë flas pa leje në media! Pa lejen e Fugës!!!
Besojeni ose jo, në një sistem demokratik, ministrit kërkohet t’i mbyllet goja! Ministri ka një status ligjor dhe kushtetues në këndvështrimin tim dhe politik dhe unë kam një ndarje të madhe me kryeministrin në këtë pjesë dhe nuk është se kam ndonjë besim tek kryeministri, sepse kryeministri mua më ka përjashtuar nga opozita, kur s’kishim asgjë në dorë, jo më sot në pushtet. Por nuk dua ta bëj personale, sepse nuk kemi asgjë personale. Kjo është çështje parimore. Pra, po fole pa lejen e Fugës, shkarkohesh! Ky është mesazhi i kryeministrit. Por po mendove, po guxove të mendosh, shkarkohesh!
Rri urtë, bëj ndonjë tender, bëj ndonjë koncesion, je burrë i mirë! Ky është mesazhi që jep kryeministri këto 6 muajt e fundit.
Sigurisht, kryetari i Parlamentit nuk i ka pranuar këto gjëra dhe unë jam shumë i nderuar që kryetari i Parlamentit ka qenë dhe mbetet plotësisht në anën e ligjit, në anën e Kushtetutës, jo thjesht në anën time, se e thashë që këto nuk janë gjëra personale, por kjo ka qenë e vërteta. 6 muaj me radhë.
Sigurisht, ne kemi debatuar në qeveri. Kemi debatuar edhe për shkak të nuhatjes sime profesionale për disa praktika që në këndvështrimin tim kanë qenë korruptive. Për shembull, ju e keni bërë publike, nuk është zëdhënia ime, që është e ndaluar në bazë të ligjit të KM që ministrat të flasin për çfarë ndodh në qeveri.

Afera me konçesionin e ndriçimit të rrugëve

Një debat të parë që kemi bërë për një vendim që erdhi nga Ministria e Energjisë për të dhënë me koncesion, ndriçimin e rrugëve. Parandjeva dhe parandalova, e denoncova madje, se kjo është një praktikë korruptive, megjithatë qeveria e kaloi me dhunë një ditë që unë nuk isha në mbledhjen e qeverisë!
Kjo ka qenë përplasja e parë për shkak të ligjit, për shkak të detyrës!
Nuhata dhe denoncova se shteti nuk po mbronte investimet e huaja dhe për fat të keq, pas kësaj deklarate timen në Këshillin e Ministrave, e theksoj për fat të keq, u rrah në mënyrë barbare një biznesmen dhe u përzu nga Shqipëria! Janë në “rekorde” të Këshillit të Ministrave, ju kërkoj t’i shihni. Janë paralajmërime të miat për akte korruptive!
Kam marrë disa nisma për këto çështje. Nuk është e vërtetë që nuk kam marrë, por refuzohen në mënyrë të tmerrshme! Dhe e dini nga kush?! Nga sekretari i Përgjithshëm i Këshillit të Ministrave, që nuk ka lidhje fare! Që është një nëpunës civil atje, që del edhe mbi ministrat, del edhe mbi KM dhe krijon këto situata të paqena.
Sigurisht këto janë të papranueshme. Kanë qenë të papranueshme si ministër dhe do të jenë gjithmonë të papranueshme.
Këto kanë qenë pak a shumë debate! Por sigurisht debati më i madh ka qenë “pse flet në media”. Dhe sikur të ishin të gjithë këto, do të ishin harruar, se nuk ishte kjo thelbi i gjësë. Po pse u shtua presioni për largimin tim?!
U shtua presioni për largimin tim ditën që kam bërë deklaratën për kanabisin!
Ajo ka qenë një ndarje shumë e madhe dhe të jem i sinqertë, se nuk kam gjë për të fshehur, e bëra atë deklaratë krejtësisht “inkonjito” dhe si qytetar i shqetësuar, sepse ky është fakti, për përhapjen e fenomenit dhe nuk kisha asnjë paragjykim, asnjë prapamendim! Por Kryeministri u nervozua. Shtyu me radhë dy ministra të reagonin kundër meje – i falënderoj me thënë të drejtën, sepse nuk kam asgjë me kolegët ministra. Janë të gjithë absolutisht njerëz shumë të arsyeshëm, më shkelin syrin, por kanë frikë të flasin – është problem i tyre dhe u bë ajo skenë që u bë.
Pas asaj situate u shtua presioni – jo ndaj meje personalisht, por ndaj kryetarit të Parlamentit për largimin tim dhe unë e di pse. Unë e di pse!

Ministrat e Ramës flinin me dashnoret në Santa Quaranta të Balilit

Nuk është e rastësishme që është tentuar të asociohet me emrin tim, dosja e Klement Balilit! Dhe ndërkohë që në Tiranë bëhej thashethemi i asocimit të emrit tim me Klement Balilin, në Santa Quaranta, ministrat e Edi Ramës flinin me dashnoret! Kjo është e vërteta! Flinin aty!
Dhe unë nuk i di se jam i mençur, por këto i dinë shumë mirë dhe janë të regjistruara nga shërbimet partnere. Dhe ju lutem mos m’i kërkoni, se unë nuk i di, nuk i disponoj ato, por jam informuar për këtë gjë. Dhe kam marrë përgëzime po ju them për denoncimin me shumë kurajo të asaj çështjeje! Të çështjes së kanabisit! Kam marrë përgëzime!
Pse u bë tani? Për të shmangur vëmendjen, sigurisht!
Kryeministri priste një dorëheqje! Unë nuk do të jap dorëheqjen, se s’kam bërë ndonjë krim! Kam bërë detyrën! Dhe do ta bëj prapë me të njëjtin pasion, me të njëjtin vullnet, deri ditën që do të kem një detyrë publike.
Se nuk është krim të flasësh! Është demokratike! Liria e shprehjes dhe e mendimit është e garantuar në Konventën Europiane të të Drejtave të Njeriut. Dhe e dini çfarë përgjigje është “në qeverinë time nuk flitet!”.
Po si nuk flitet? Në qeverinë e Cameron-it dolën dy ministra kundër Cameron-it dhe nuk i shkarkoi! Po çfarë është ai, antidemokratik?!
Po në qeverinë gjermane, sa herë flasin ministrat rrugëve dhe bëjnë deklarata publike! Dhe ministri ështe personalitet politik, dreqi e mori.
Nuk mund të jetë ministri, zëdhënës shtypi i propagandës së qeverisë, që jemi shumë mirë dhe s’kemi asnjë problem ndërkohë që njerëzit dalin “partizan” në mal dhe e dini sa është: 20 mijë lekë dita është në veri dhe 40 mijë lekë në jug! Dita e punës! Shumë konkurruese!
Kjo është qeveria që kemi bërë për fat të keq dhe sigurisht mua s’më lidh gjë me këtë qeveri. Ndihem i nderuar që jam i shkarkuar!
Do të isha shumë i fyer po të jepja dorëheqjen! Sepse unë nuk mund të marr përgjegjësitë e kanabizimit të këtij vendi dhe nuk mund të marr përgjegjësinë e marrjes së vendimeve në kushtet e presionit të bizneseve të paligjshme dhe të trafikut. Këtë përgjegjësi ta harrojë cilido që e ka ndërmend ta faturojë tek unë! Edhe sikur kjo të jetë dita ime e fundit e politikës. Nuk kam asnjë problem. Unë jam profesionist. Por këtë e kam shumë sinqerisht. Dhe me shumë dashuri dhe me shumë dashamirësi. Realisht jam i nderuar që m’u dha kjo mundësi, i jam mirënjohës LSI-së dhe unë nuk hyj në debate të mëtejshme të mëtejshme politike.

Kjo qeveri është e kapur

Kjo qeveri është e kapur dhe është jashtë çdo lloj standardi kushtetues dhe ligjor.
E dini ju që ka që më 30 dhjetor pa u mbledhur?! Verifikojeni tek TIMS-i se gjysma e ministrave janë jashtë shtetit dhe ai vendim duhej marrë sigurisht, se u shkarkua një i dekriminalizuar aty. Por u dha për mediat. Epo të guxojë ta bëjë një ngjarje të tillë, të guxojë të firmosë një copë letër një qytetar i thjeshtë! E harrojnë në burg për falsifikim dokumentesh. Kryeministri firmos vendime qeverie që nuk kanë ndodhur! Çfarë quhet kjo?! E si mund të jetë dakord ministri i Drejtësisë me këtë çështje?! Cili ministër Drejtësie do të binte dakord me këtë histori?! Ja këto janë gjërat, këto janë historitë, ky është profesionalizmi! Këto janë ndarjet parimore! Këto gjëra “nuk duhen thënë”!
Dhe çfarë “them” unë?! Asgjë fare nga ato që kanë ndodhur! Asgjë fare, zero!
Ç’kam thënë unë: Të arrestohet Klement Balili! I vetmi zyrtar që e kam bërë sistematikisht. Dhe ndërkohë unë bëja këtë, drejtorët e Policisë hanin e pinin tek Santa Quaranta! Janë të regjistruara këto të gjitha dhe i kanë shërbimet partnere.
“Të arrestohet”: Më gjeni një zyrtar të dytë që e ka bërë këtë gjë përveç meje. Dhe nuk kisha ndonjë kompleks unë me këtë gjë, se s’kam kompleks. As më intereson fare! Por nuk mund të asociohen gjëra të paqena për të luajtur politikisht! Për të shmangur vëmendjen!

Partnerët i kërkuan Ramës shkarkimin e Tahirit

Kryeministrit i është kërkuar shkarkimi i ministrit të Brendshëm. Jo e imja. Duhej ta shkarkonte! Ia kanë kërkuar partnerët. E di mirë ai, por do të shmangë vëmendjen, kjo është arsyeja. Dhe sigurisht që unë nuk kam ndonjë problem të ndahem me Kryeministrin. Unë me Edi Ramën jam ndarë. Nuk është kjo tema. Këtu ishte: A do të bëjmë një qeveri të përbashkët në favor të këtyre njerëzve – në favor pse jo dhe të majtës – kam qenë dhe mbetem një nga besnikët e së majtës së bashkuar, por jo të së majtës së bashkuar në emër të krimit që t’i themi të majtëve ejani na votoni se s’ka rrugë tjetër dhe pastaj të qeverisin me të tjerë! Kjo ka qenë një ndarje shumë e madhe. Mbetet një ndarje shumë e madhe politike.
Si mundet Kryeministri i vendit të hedhë interesat e vendit në bast elektoral në Shtetet e Bashkuara të Amerikës?! Bast të cilin e humbi! Me turp! Dhe ai duhet të ishte i shkarkuari sot, jo unë! Si mund të vësh në satër, interesat e vendit :“Kush fiton në Amerikë?”. Çfarë domethënë kjo?! Kush i tha atij?! Nga mori autorizimin për të folur për këto gjëra?!
E pra, është kollaj të më kërkosh mua, t’i kërkosh ministrit llogari pse flet pa leje. Po kur ai flet pa lejen tonë?! Jemi dy parti të ndryshme, dreqi e mori!
E pra, këto janë historira. Duhen thënë këto gjëra! Unë i kam thënë, prandaj u shkarkova! Jam i nderuar!
Nuk mund të pajtohem unë me Kryeministrin që në fund të ditës hap librin e shtëpisë kundër gjyqtarëve që vendosin kundër qeverisë.
Pse u duhet telefonuar gjyqtarëve që të fusin njerëz në burg?! Imagjinoni Angela Merkel të marrë në telefon gjyqtarin e t’i thotë fut në burg një katunar!
Para se të shohim, vilat e gjyqtarëve, duhet të shohim së pari vilën tonë! Po kush do ta shohë vilën tonë, prokurori që ndiqet nga policia?!
Gjesti i Kryeministrit është hakmarrje e pastër e Kryeministrit ndaj meje, sidomos për deklaratën për kanabisin.
Për qëndrimin e Ilir Metës, ai është kryetar i LSI-së dhe sigurisht, në krye të partisë duhet të marrësh vendime më të balancuara dhe më gjithpërfshirëse se kjo që them unë. Në fund fare, unë Ilir Metës i mbetem mirënjohës sepse më ka dhënë mundësinë të tregoj se çfarë di të bëj në jetën politike.

10 denoncimet e Manjanit

Ministrat nuk janë të lejuar të flasin në mbledhjen e qeverisë. Kjo ka qenë e papranueshme për mua

Nuhata dhe denoncova se shteti nuk po mbronte investimet e huaja dhe për fat të keq, pas kësaj deklarate timen në Këshillin e Ministrave, e theksoj për fat të keq, u rrah në mënyrë barbare një biznesmen dhe u përzu nga Shqipëria

Kam marrë disa nisma për këto çështje. Nuk është e vërtetë që nuk kam marrë, por refuzohen në mënyrë të tmerrshme! Dhe e dini nga kush?! Nga sekretari i Përgjithshëm i Këshillit të Ministrave

U shtua presioni për largimin tim ditën që kam bërë deklaratën për kanabisin! Ajo ka qenë një ndarje shumë e madhe

Ç’kam thënë unë: Të arrestohet Klement Balili! I vetmi zyrtar që e kam bërë sistematikisht. Dhe ndërkohë unë bëja këtë, drejtorët e Policisë hanin e pinin tek Santa Quaranta! Janë të regjistruara këto të gjitha dhe i kanë shërbimet partnere

Kryeministrit i është kërkuar shkarkimi i ministrit të Brendshëm. Jo e imja. Duhej ta shkarkonte! Ia kanë kërkuar partnerët. E di mirë ai, por do të shmangë vëmendjen, kjo është arsyeja

Kryeministri firmos vendime qeverie që nuk kanë ndodhur! Çfarë quhet kjo?! E si mund të jetë dakord ministri i Drejtësisë me këtë çështje?!

Para se të shohim, vilat e gjyqtarëve, duhet të shohim së pari vilën tonë! Po kush do ta shohë vilën tonë, prokurori që ndiqet nga policia?!

Si mundet Kryeministri i vendit të hedhë interesat e vendit në bast elektoral në Shtetet e Bashkuara të Amerikës?! Bast të cilin e humbi! Me turp! Dhe ai duhet të ishte i shkarkuari sot, jo unë!

Pse u duhet telefonuar gjyqtarëve që të fusin njerëz në burg?! Imagjinoni Angela Merkel të marrë në telefon gjyqtarin e t’i thotë fut në burg një katunar!