BB: Mbaron epoka e çmimeve të ulëta, mallrat nisin rritjen nga ky vit

Banka Botërore ka parashikuar së fundmi fitime më të larta për mallrat industriale të tilla si energjia dhe metalet në vitin 2017, për shkak të shtrëngimit të kushteve të furnizimit dhe rritjes së kërkesës.
Parashikimi i janarit për tregjet e mallrave e mbajti të qëndrueshëm parashikimin e çmimeve të naftës së papërpunuar për vitin 2017, në nivelin 55 dollarë për fuçi, me një rritje 29% nga 2016-a.
Parashikimi merr në konsideratë marrëveshjen e vendeve të OPEC-ut dhe prodhuesve të tjerë për të kufizuar prodhimin pas një periudhe të gjatë ekspansioni.
Banka ka rishikuar me rritje edhe parashikimin e saj për çmimet e metaleve, me një rritje prej 11% nga rritja 4% e parashikuar në tetor 2016 si rezultat i shtrëngimit të mëtejshëm të kërkesës dhe ofertës nga Kina dhe vendet e zhvilluara.
“Çmimet për shumicën e mallrave duket se kanë prekur fundin vitin e kaluar dhe janë në rrugën e duhur për rritje më 2017″, tha John Baffes, ekonomist i lartë dhe autori kryesor i pritshmërive për tregjet e mallrave. “Megjithatë, ndryshimet në politikat mund të zhvendosin këtë trend”, pohoi ai.
Çmimet në bujqësi në tërësi pritet të rriten me më pak se 1% në vitin 2017. Rritje të lehta priten edhe në lëndët e para për prodhimin e vajrave ushqimore.
Në këtë kundërt, çmimet e metaleve të çmuara pritet të bien me 7%, pasi rritja e normave të interesit zhvendos interesin për të investuar në këto mallra.
Analistët e Bankës Botërore vënë re një frenim të ritmeve të rritjes së investimeve në 1.6% më 2015 nga mbi 7% më 2010.
“Dobësia e investimeve, si publike dhe private, pengoi eksportet në vendet në zhvillim”, tha Ayhan Kose, drejtor i grupit “Perspektivat e Zhvillimit”. “Shumica e këtyre ekonomive kanë hapësirë të kufizuar politikash për të luftuar ngadalësim në rritjen e investimeve, kështu që ata kanë nevojë për të përmirësuar më tej mjedisin e biznesit, nxitjen e diversifikimit ekonomik dhe për përmirësimin e qeverisjes”, shtoi ai.
Parashikimet e Bankës Botërore për tregjet e mallrave publikohen një herë çdo tre muaj, janar, prill, korrik dhe tetor. Raporti ofron analizë të detajuar të tregut për grupe të mëdha të mallrave, duke përfshirë energjinë, metalet, bujqësisë, metalet të çmuar dhe plehrat.