BMI Research: Mos gënjeni për rritjen ekonomike

BMI Research, pjesë e grupit të njohur të vlerësimit Fitch, në raportin e fundit të riskut të Shqipërisë ka ulur pritshmërinë për rritjen ekonomike për periudhën 2017-2019.
Për vitet 2017-2018, pritshmëria është ulur në 3.3%, nga 3.6% që ishte më parë, ndërsa për vitin 2017 ka zbritur në 3.5% nga 3.8% në raportin e mëparshëm.
Inflacioni pritet të rritet më shpejt, thotë raporti. Ngadalësimi i aktivitetit të ndërtimit dhe pasojat e mundshme të Brexit do të ndikojnë negativisht. Pavarësisht kësaj, një investim i madh infrastrukture në ndërtimin e gazsjellësit do të mbajë Investimet e Huaja Direkte të larta dhe do të mundësojë që rritja të tejkalojë nivelet e rajonit në vitet në vijim.
Kalimi i suksesshëm i paketës ligjore që synon pavarësinë e gjyqësorit sugjeron një vendimmarrje më të qëndrueshme, që mund të bëjë që Shqipëria të hapë negociatat e anëtarësimit.
Si faktor kryesor risku, BMI vijon ta vërë theksin në krizën e migrantëve me të cilën përballet Europa, teksa migrantët (kryesisht nga Siria) mund të kalojnë në Shqipëri përgjatë rrugës së tyre për në Europë. Rruga e Shqipërisë mund të bëhet alternativa kryesore, teksa vende si Hungaria, Kroacia dhe Sllovenia kanë ngritur gardhe për të ndaluar hyrjen e emigrantëve. Kjo është bërë veçanërisht e rëndësishme tani që Maqedonia ka shtrënguar kontrollin e kufijve të saj.
Sipas raportit, vendimi i fundit i Britanisë së Madhe për të lënë Bashkimin Europian mund të rezultojë me një ngadalësim të zgjatur në partnerët kryesorë ekonomikë tregtarë, çka do të ndikojë në kërkesën e jashtme.