Rama e do Avokatin e Popullit, kukull të tij për Drejtësinë

Deputeti demokrat, Eduard Halimi ka lëshuar akuza në drejtim të kreut të qeverisë, Edi Rama, se po kërkon që të ndërhyjë në këtë proces, duke bërë zgjedhjen e tij. “Procesi qeveritar për zgjedhjen e Avokatit të Popullit është tërësisht i kundërt me traditën, paktin politik dhe frymën kushtetuese. Avokati i Popullit nuk mund të jetë kurrë një zgjedhje e kryeministrit. Ai i përket popullit, qytetarëve dhe duhet të jetë rojtar i të drejtave të qytetarëve dhe në shërbim të qytetarëve. Ai duhet të jetë zëri kundër kryeministrit dhe jo kukulla e kryeministrit. 5 vjet më parë, kur ju ishit në opozitë dhe ne ishim në pushtet, e kërkuat me ngulm deri në bojkot Avokatin e Popullit. Dhe çfarë bëmë ne? Respektuam frymën e Kushtetutës, ua dhamë juve të drejtën për të propozuar Avokatin e Popullit”, tha Halimi.
“Të gjithë e kujtojnë mirë se konkursi për zgjedhjen e Avokatit të Popullit u bë në selinë e PS-së. Komisioni ‘ad-hoc’ i PS-së kryesohej nga Gjermeni dhe PS-ja zgjodhi vetë mes 12 kandidatëve të preferuarin e saj. Ne e respektuam tërësisht dhe e votuam kandidatin tuaj, sepse Avokati i Popullit nuk duhet as ushtar dhe as kukulla e kryeministrit. Sot, pas 5 vjetësh, po ndodh e kundërta dhe kjo për 2 arsye: e para, lidhet me arrogancën dhe delirin që ka Edi Rama, fitova zgjedhjet i dua të gjitha pushtetet për vete. Ç’më duhet mua se çfarë thoja në opozitë; e dyta, ka lidhje me Reformën në Drejtësi. Kompetencat kushtetuese që iu dhanë më 22 korrik Avokatit të Popullit si një figurë kushtetuese larg qeverisë, po i rrëmben Edi Rama, duke e kthyer në kukull të tij këtë institucion për të zgjedhur dhe influencuar qeverinë e gjyqësorit”, shtoi Halimi.
Deputeti demokrat nënvizoi se, “zgjedhja e Avokatit të Popullit nga kryeministri e shndërron këtë institucion kushtetues në një kukull të kryeministrit dhe shërbëtor të bindur të tij”. “Arroganca dhe deliri i kryeministrit për të rrëmbyer të gjitha pushtetet, përfshirë dhe këtë që i përket popullit, është rruga më e shkurtër për të ikur nga p‎ushteti, skenarë për këtë ka plot nga vendet më të largëta deri tek fqinjët. Për ne, marrja e Avokatit të Popullit nga kryeministri është një akt i papranueshëm”, deklaroi Halimi.
Deputeti demokrat thotë se dy janë arsyet kryesore përse Rama po kërkon të emërojë njeriun e tij tek Avokati i Popullit.
“E para, lidhet me arrogancën dhe delirin që ka Edi Rama, fitova zgjedhjet i dua të gjitha pushtetet për vete. Ç’më duhet mua, se çfarë thoja në opozitë. E dyta, ka lidhje me Reformën në Drejtësi: kompetencat kushtetuese që iu dhanë më 22 korrik Avokatit të Popullit si një figurë kushtetuese larg qeverisë, po i rrëmben Edi Rama, duke e kthyer në kukull të tij këtë institucion për të zgjedhur dhe influencuar qeverinë e gjyqësorit”, tha Halimi.