Ballina Aktualitet Prokuroria nis hetimet për 5.7 milionë eurot e kamerave të trupit të...

Prokuroria nis hetimet për 5.7 milionë eurot e kamerave të trupit të policisë

Prokuroria nis hetimet për tenderin 5.7 milionë euro të Ministrisë Brendshme, për kontratën e blerjes së kamerave të trupit të punonjësve të policisë dhe makinave të tyre. Bëhet e ditur se, kallëzimi është dorëzuar gjatë ditëve të para të këtij viti nga Kontrolli i Lartë i Shtetit për akuzën e “shkeljen e barazisë së pjesëmarrësve në tendera apo ankande publike” në bashkëpunim.
Kallëzimi është regjistruar nga task-forca e Prokurorisë së kryeqytetit dhe po hetohet nga prokurorja Daniela Sulaj. Mësohet se në kallëzim, inspektorët e KLSH kanë renditur emrat e 10 zyrtarëve të Ministrisë së Brendshme, të cilët kanë qenë anëtarë të Komisionit të Vlerësimit të Ofertave dhe referencave të cilësisë së kamerave. Në dosjen për të cilën prokurorja Sulaj ka nisur kryerjen e veprimeve të para hetimore, thuhet se Komisioni i Vlerësimit të Ofertave dhe referencës nuk kanë respektuar ligjin si në hapjen e procedurave të tenderimit, kriteret e vlerësimit dhe më pas shpalljen e fituesit. Ky tender, thuhet në dosje, është bërë me prokurim të drejtpërdrejtë dhe kap shifrën e 5.7 milionë eurove që ka nisur zbatimin që në shkurtin e vitit të kaluar.
Në kallëzimin e KLSH-së thuhet se, inspektorët kanë konstatuar mangësi në procedurat e tenderimit, në skualifikimin e kompanive të tjera konkuruese, duke shpall fitues një kompani, e cila ka modifikuar me pjesë të ndryshme kamerat e trupit. Veç kësaj, inspektorët thonë në kallëzim, se kamerat e modifikuara nuk arrijnë të transmetojnë on-line, në kohë reale, regjistrimet e tyre, nga trupat e policëve mbajtës të tyre apo edhe ato pak makina ku janë instaluar.
Nga ana tjetër, burimet pranë Prokurorisë bënë të ditur se janë nisur shkresat e para zyrtare për sekuestrimin e dosjes së tenderit të kamerave të trupit dhe makinave. Si dhe po verifikohen të dhënat në Qendrën Regjistrimieve të Biznesit për kompaninë fituese. Pas mbledhjes së materialeve, burimet thonë se do të nisë marrja në pyetje e anëtarëve të komisionit.

Rama e cilësoi “transformim rrënjësor të Policisë së Shtetit”

Më 2 shkurt të vitit të kaluar, gjatë prezantimit të fazës së zbatimit të projektit të pajisjes së efektivëve të policisë në terren me kamerat e trupit, kryeministri Rama e cilësoi si “pjesë e programit ambicioz për transformimin rrënjësor të Policisë së Shtetit”. Por pas një viti nga ky prezantim, ato kamera nuk arrijnë të transmetojnë on-line, në kohë reale, regjistrimet e tyre, nga trupat e policëve mbajtës të tyre.
Rrjeti i kompanisë celulare që ka marrë përsipër pjesën e transmetimit të pamjeve on-line, të këtij projekti, nuk arrin të suportojë shumë usera, të cilat të mundësojnë transmetimin njëkohësisht, por vetëm një numër të caktuar userash. Dështimi i projektit on-line të këtyre kamerave të trupit, do të thotë se ato nuk mundësojnë transmetimin e pamjeve që regjistrojnë, në kohë reale. Veç kësaj, efektivët që i disponojnë këto kamera trupi, pamjet e regjistruara i “shkarkojnë” (download-ojnë) në mbyllje të çdo turni shërbimi në serverat respektivë të komisariateve, pa pasur as mundësinë t’i transferojnë në data base-en qendror të Drejtorisë së Përgjithshme të Policisë së Shtetit.
Përkundër pretendimeve të kryeministrit Edi Rama, i cili në 2 shkurt të vitit 2016 shprehej se, “ky projekt bën të monitorueshëm çdo sekondë të orarit të kryerjes së detyrës në çdo aspekt; vendndodhjen, lëvizjen, komunikimin me qytetarët, reagimin ndaj çdo sjelljeje apo veprimi në kundërvajtje a shkelje të ligjit…”, sot, sipas burimeve të Policisë së Shtetit, mësohet projekti “i monitorimit çdo sekondë të orarit të kryerjes së detyrës” është një dështim.
“Ky program i revolucionit teknologjik në Policinë e Shtetit, mundëson një kapërcim epokal, së pari, për të realizuar një marrëdhënie shumë më cilësore mes policisë dhe qytetarëve; Së dyti, për të realizuar një betejë të përditshme shumë më cilësore ndaj krimit të organizuar, korrupsionit apo shkeljeve të ligjit në hapësirën e bashkëjetesës qytetare; Së treti, për të ngritur në mënyrë shumë më të shpejtë nivelin e vetëdijes dhe të përgjegjshmërisë së çdo efektivi policie”, e vlerësonte kryeministri Edi Rama këtë projekt.
“Brenda vitit, efektivat e policisë në terren do të kenë kamerën e trupit, një sy objektiv, që lidh veprimtarinë e tyre me trurin elektronik të Policisë së Shteti, ku memorizohet çdo moment. Ky projekt do të zhvarrosë korrupsionin nga çdo kontakt në terren mes punonjësit të policisë dhe qytetarit”, paralajmëronte Rama në 2 shkurt, për vijimësinë e këtij projekti, i cili nuk lë asnjë mundësi sot, të besohet “memorizimin e çdo momenti”.

Basha paralajmëroi para një viti dështimin e projektit

Kryetari i PD, Lulzim Basha e paralajmëroi dështimin e këtij projekti që më 2 shkurt 2016, ditën kur Rama deklaronte se, “ky projekt do të bëjë transformimin rrënjësor të Policisë së Shtetit”. Basha e cilësoi atëherë si një “propagandë mashtruese dhe asgjë më shumë projektin e kamerave të trupit, apo kamerave të tjera që ka ndërmend të instalojë kjo klikë e lidhur me bandat”.
Duke marrë shkas nga prezantimi i këtij projekti, Basha deklaroi se, “Çdo teknologji që shton sigurinë e lufton krimin është e mirëpritur, por e gjitha mund të shkojë në të kundërtën, kur bie në duart e gabuara”.
Dyshimin e tij kryetari i PD, Basha e shprehu edhe me disa pyetje, për kontrollin e pamjeve dhe analizën e tyre.
“Kush do t’i shohë kamerat kur ministri i Brendshëm takohet dhe ndërmjetëson me vrasësin me pagesë në zyrën e tij dhe në vilat qeveritare në plazh?
Çfarë do të bëjë Saimir Tahiri me këto pamje, që ai vetë i regjistron?
Kush do t’i shohë e kontrollojë kamerat kur Saimir Tahiri, apo dhe shefi i tij, takohen e rakordohen me makinë me bandat dhe banditët?
A do të funksionojnë kamerat kur Emiliano Shullazi të futet në doganë me makinë të blinduar, pa lënë gjurmë e nishan?
A do të ketë kamera, kur ngrihet trau i doganës për miqtë e Edi Ramës, që kalojnë naftë e cigare kontrabandë?”, adreson një sërë pyetjesh kreu i PD-së. “Sigurisht, ky nuk ka këtë plan. Kamerat e tij, thjesht s’do të punojnë, ose do të jenë me defekt teknik, kur vjen puna për të pasqyruar lidhjet e tmerrshme që ai ka me krimin”, paralajmëroi Basha.

Rexhep POLISI

Exit mobile version