Trump konfimohet me 306 vota elektorale

Kolegji Elektoral ka konfirmuar zyrtarisht si President të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, me 306 vota pro Donald Trump dhe 232 vota për Hillary Clinton. Ditën e hënë në çdo kryeqytet të shteteve rreth e rrotull Amerikës u mblodhën për të formalizuar rezultatin e zgjedhjeve presidenciale, një proces rutine tipike. Në këtë proces, Trump konfirmoi edhe njëherë se zërat për rrjedhje votash, edhe pse anëtarët republikanë të kolegjit elektoral ishin nën presion, ishin thjesht një propagandë e mbështetësve liberalë.
Trump konfirmoi 306 votat, të cilat i fitoi përmes votës popullore të 8 nëntorit të kaluar. Më pas është planifikuar një seancë e përbashkët e Kongresit Amerikan më datë 6 janar për të çertifikuar rezultatin e votimit në Kolegjin Elektoral, me zv/presidentin Joe Biden, që drejton si president i Senatit. Pasi rezultati është çertifikuar, fituesi, pra Donald Trump do të bëjë betimin në datën 20 janar. Kolegji Elektoral është vendosur që në Konventën Konstitucionale në vitin 1787.
Ishte rezultat i një kompromisi mes atyre që kërkonin votim popullor për presidentin dhe atyre që nuk dëshironin asnjë veprim të publikut në këtë proces. Kolegji Elektoral ka 538 anëtarë dhe për t’u zgjedhur president një kandidat duhet që të marrë të paktën 270 vota, pra gjysmën plus një.