“Politico”: Me Ramën Shqipëria 9 vite larg anëtarësimit në BE

Shqipëria nuk do të anëtarësohet në Bashkimin Europian para vitit 2025 dhe shanset që kjo të ndodhë pas këtij viti janë 80 për qind. Kështu parashikon në një analizë revista e Bashkimit Europian, “Politico”.
Në argumentet e analizës së titulluar “Gara e anëtarësimit në BE”, thuhet se vendi ynë ka treguar aftësi për të ofruar reforma bipartizane, kryesisht ka shmangur luftërat jugosllave të viteve 1990, gjë që e ka lejuar të distancohet nga problemet e kandidatëve të tjerë rajonalë.
Negociatat formale nuk kanë filluar ende. Korrupsioni dhe krimi i organizuar mbeten probleme serioze, teksa Komisioni Evropian ka kritikuar edhe politizimin e gjykatave të Shqipërisë. Sipas portalit të BE, vendet e Ballkanit Perëndimor e shohin veten si të rrënjosura në Evropë dhe paralajmërojnë se BE-ja do të dëmtojë veten nëse nuk përshpejton anëtarësimin.
“Politico” ka cituar edhe ministrin e Jashtëm, Ditmir Bushati, sipas të cilit “për sa kohë do të jetë e qartë se askush nuk di të jetë në gjendje të bashkohet me Bashkimin Europian në të ardhmen e afërt, po aq do të ekzistojë rreziku që ky vakum të plotësohet nga Rusia”.
Kurse kryenegociatorja e Serbisë për anëtarësim, Tanja Mishçeviç, tha se, “sistemi Shengen nuk mund të funksionojë dhe bashkimi i energjisë nuk mund të përfundojë pa vendet e Ballkanit Perëndimor.
“Politico” thekson se, unioni nuk ka oreks për zgjerim dhe se kjo epokë e artë ka përfunduar.
Anëtarësimi sipas saj për të gjitha vendet aspirante nuk do të ndodhë para vitit 2025 dhe se për disa vende, si për shembull Turqia kjo nuk do të ndodhë kurrë.
“Unë nuk do të vendos limite shpejtësie në rrugën europiane, secili kandidat e përcakton vetë këtë në bazë të meritës”, deklaron komisioneri i Zgjerimit, Jonanes Hahn, duke sugjeruar vendet kandidate të përqendrohen në përpjekjet për zhvillimin ekonomik të vendeve të tyre dhe në luftën kundër korrupsionit.
Hahn nuk e ka fshehur as kundërshtinë e një pjese të mirë të vendeve anëtare të Bashkimit Europian mbi planet e zgjerimin, gjë e cila mund të komplikojë edhe më shumë procesin. Megjithatë në renditje Shqipëria është në vendin e parë si kandidate me mundësi më të mira në rajon, si anëtare e NATO-s dhe vend me rol stabilizues në rajon.
Kosova radhitet në vendin e pestë me 30 për qind mundësi anëtarësimi në vitin 2027. Maqedonia duket e pozicionuar më keq, pas Kosovës, me një mundësi anëtarësimi më 2030, me 50 për qind shans. Më pas, radhitet Gjeorgjia, Ukraina, Turqia, etj.
“Politico”, organi zyrtar i Bashkimit Europian, ka publikuar arsyet se përse Shqipërisë iu refuzua hapja e negociatave. Shkrimi hedh dritë mbi arsyet e vendimit negativ që mori Brukseli për Tiranën.
“Negociatat formale nuk kanë filluar ende dhe korrupsioni e krimi i organizuar mbeten probleme serioze, sipas Komisionit Evropian. Komisioni ka kritikuar edhe politizimin e gjykatave të Shqipërisë”, thuhet në pjesën për Shqipërinë. Pavarësisht kësaj “Politico” e sheh perspektivën e Shqipërisë më të afërt se atë të vendeve të tjera, duke parashikuar një anëtarësim në BE në vitin 2025.
Lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar u theksua disa herë nga zyrtarë të lartë të BE–së para vendimmarrjes për të mos i hapur negociatat. Këtyre fenomeneve BE u ka shtuar edhe kushtet për të luftuar trafikun e drogës, për të zbatuar ligjin e dekriminalizimit dhe për të zhvilluar zgjedhje të lira e të drejta.
Pavarësisht këtyre qëndrimeve gjithnjë e më të qarta, për të shmangur përgjegjësinë për dështimin, kryeministri Rama vazhdon t’u tregojë shqiptarëve se kushti i vetëm i refuzimit është zbatimi i ligjit të Vetting-ut

“Politico”, media zyrtare e Bashkimit Europian

Ish-Kryeministri ka reguaar ndaj shkrimit të “Politico” duke kujtuar se kjo media është zëri zyrtar i Bashkimit Europian. “Në një artikull mbi zgjerimin e BE, organi zyrtar i tij ‘Politico’ shkruan se shkaku i moshapjes së negociatave me Shqipërinë qëndron në korrupsionin dhe krimin e organizuar që ka mbërthyer vendin, pra pavarësisht se çfarë mashtron dhe dërdëllit Rama se pengesë është vetëm ligji i Vettingut, ‘Politico’ informon se shkaku themelor qëndron në murin e korrupsionit dhe krimit të organizuar pra, pikërisht tek korrupsioni qeveritar dhe lidhjet e qeverisë me krimin. Lufta kundër krimit dhe korrupsionit dhe prioritetet e tjera, të cilat qeveria nuk i plotësoi dot për shkak të kapjes së saj prej tyre ishin dhe çështjet kryesore të debatit mbi Shqipërinë në takimin e ministrave të Jashtëm të BE. Në këto debate vend qëndror kishin lufta kundër trafikut të drogës dhe dekriminalizimi! sb
‘Negociatat formale nuk kanë filluar ende dhe korrupsioni e krimi i organizuar mbeten probleme serioze, sipas Komisionit Evropian. Komisioni ka kritikuar edhe politizimin e gjykatave të Shqipërisë, thuhet në pjesën për Shqipërinë’. Pavarësisht kësaj ‘Politico’ e sheh perspektivën e Shqipërisë më të afërt se atë të vendeve të tjera, duke parashikuar një anëtarësim në BE në vitin 2025″, shprehet Berisha në një postim në Facebook.