Pathyeshmëria e habitshme e korrupsionit në Shqipëri

Është ironike që çdo herë që një parti politike fiton zgjedhjet në Shqipëri, e bën këtë duke ngritur zërin në luftën ndaj korrupsionit dhe fuqizimin e veprimit të ligjit. Një premtim për të luftuar korrupsionin e ndihmoi krahun e djathtë të fitojë zgjedhjet në vitin 2005 dhe krahun e majtë të fitojë në vitin 2013. Ende, edhe pse Shqipëria është një vend kandidat për në BE, korrupsioni është aktiv dhe i shëndetshëm.
Vetëm 3 vjet nga qeverisja e kësaj administrate, të paktën 2 ministra janë akuzuar për korrupsion, që arrin shifra prej dhjetëra miliona euro të humbura. Faktet që dalin nga një akuzë e tillë janë të qarta dhe tregojnë se korrupsioni është shndërruar në rutinë në Shqipëri. Në ditët e fundit janë bërë përpjekje nga grupe të Shoqërisë Civile të nënvizojnë korrupsionin dhe mënyrat e paraqitjes së tij. Së fundmi, disa gazetarë investigativë në mënyrë të suksesshme kanë zbuluar disa skandale korruptive të rëndësishme dhe shkalla e kriticizmit si në gazeta dhe në televizione po ngrihet.
Ndërkohë që presioni shoqëror për të nxjerrë skandalet korruptive, shpesh e më shpesh, akademikë, Shoqëria Civile dhe qytetarë të thjeshtë diskutojnë për efektet gërryese të korrupsionit në jetën publike. Edhe pse mendohet se ka ligje që ndalojnë konfliktin e interesit, duket se zyrtarë të lartë, veçanërisht në ekzekutiv dhe legjislativ, kanë arritur që t’i shpëtojnë llogaridhënies. Edhe pas 25 vjet demokraci, asnjë ministër nuk është akuzuar me akuzën e korrupsionit. Qeveria e tanishme ka premtuar një reformë të thellë në sistemin gjyqësor, e cila, sipas kryeministrit, do të vendosë rregull në gjykata dhe do të ndihmojë të çrrënjosë korrupsionin në të gjitha nivelet. Megjithatë, skeptikët thonë se për të çrrënjosur korrupsionin kërkohet vullnet politik, jo vetëm reforma ligjore. Shumë persona pyesin se çfarë e ndalon kryeministrin për të shkarkuar të paktën dy ministrat e akuzuar për korrupsion e pasi akuzat të jenë qartësuar ai mund t’i verë sërish në postet e tyre.
Megjithatë, reforma gjyqësore është një hap i mirë dhe grupet e Shoqërisë Civile kanë qenë shumë aktivë në zbulimin dhe raportimin e korrupsionit. Fondacioni për Shoqërinë e Hapur është marrë me analizat e gazetave për reformën gjyqësore dhe në veprimtarinë e krimit të organizuar. Ky fondacion ka paraqitur raportin ku theksohet se korrupsioni në polici, gjyqësor dhe Prokurori lejon krimin e organizuar të shkojë kundër shtetit. Shumë prej informacioneve kanë dalë prej agjencish të specializuara dhe shoqatave nën to. Këtë vit ky fondacion do të eksplorojë lidhjet mes krimit të organizuar dhe partive politike gjatë zgjedhjeve.
Mundimet nuk mungojnë, por korrupsioni ende është i fortë. Edhe pse themi se reforma e gjyqësorit është një hap i rëndësishëm, mbetet të shikohet se në çfarë gjerësie kjo reformë do të zbatohet në praktikë, ose në të kundërt do të mbetet thjesht e njëjta retorikë.

Përgatiti: Redin Hafizi