Fieri në revoltë ndaj fabrikës së plehrave, bllokohet rruga

Banorët e Mbrostarit kanë protestuar dje kundër ndërtimit të impiantit të plehrave. Në ditën e dytë të kësaj proteste, banorët e Mbrostarit që dje ishin më shumë në numër, kanë bllokuar disa herë rrugën nacionale Fier-Tiranë. Vetëm me ndërhyrjen e forcave të policisë është mundur çlirimi i rrugës nga protestuesit.
Protestuesit kanë hedhur thirrje; “Jashtë plehrat nga Mbrostari”, ndërsa kanë kërcënuar se do rimblidhen në këtë shesh dhe rrugë deri kur të tërhiqet ky vendim për ndalimin e ndërtimit të impiantit të plehrave në Mbrostar.
Teksa protestat në qytetin e Fierit vijojnë për të mos lejuar ndërtimin e impiantit të përpunimit të plehrave, Agjencia e Prokurimit Publik (APP) shpalli në buletinin e radhës fituesin e koncesionit me Partneritet Publik–Privat të përpunimit të plehrave në qytetin jugor.
SPV “Integrated Technology Waste Treatment Fier” sh.p.k. u shpall nga APP si fitues të kontratës koncesionare për trajtimin e mbetjeve në Fier. Kjo kontratë do t’i kushtojë buxhetit 3.7 miliardë lekë pa TVSH.
Autoriteti kontraktor për këtë koncesion është Ministria e Mjedisit. Kjo formë investimi për përpunimin e mbetjeve në qytetet e mëdha është përdorur në Elbasan dhe në Tiranë nëpërmjet Eco Tirana.
Kompania që do të trajtojë mbetjet në qytetin e Fierit ka në kontratë me qeverinë ndërtimin dhe administrimin e impiantit të trajtimit të mbetjeve urbane të Qarkut të Fierit dhe prodhim energjie.
Investimi do të jetë privat, por i subvencionuar nga buxheti i shtetit.
Ministria e Mjedisit ka në zbatim dy koncesione me vlerë totale 7.4 miliardë lekë (57 mln euro). Impianti i mbetjeve në Elbasan, për periudhën 2015-2022, me vlerë 3.3 miliardë lekë. Impianti i mbetjeve në Fier, për periudhën 2017-2022, me vlerë 4.1 miliardë lekë.
Aktualisht, janë në fuqi 6 kontrata koncesionare apo Partneriteti Publik-Privat (PPP), të cilat marrin mbështetje buxhetore, si dhe pritet që gjatë vitit 2017 të fillojnë dhe 2 kontrata të reja të lidhura nga Ministria e Mjedisit dhe Ministria e Shëndetësisë. Pagesat nga arka e shtetit për këto kontrata, deri në vitin 2025, janë programuar të jenë 68 miliardë lekë (rreth 500 milionë euro) nga të cilat, vetëm për vitin që vjen, do të paguhen mbi 7.3 miliardë lekë.
Sipas tabelës së Ministrisë së Financave, nga 68 miliardë lekë që do paguhen deri në vitin 2025, Shëndetësia do të marrë pjesën e luanit, me 40 miliardë lekë (rreth 290 milionë euro), apo rreth 60% të totalit, për katër koncesione.
Sikur të mos mjaftonte ndotja  e shkaktuar nga plehrat dhe ujrat e zeza që prej vitesh kan marr rrugët e fshatit  për 3 mijë banorët e njësisë administrative Mbrostar, bashkia Fier, kjo e fundit  ka vendosur që në tokat  në hyrje të Mbrostarit të ndërtojë impiantin e pëprunimit të plehrave, atë impiant që e kundërshtuan banorët e Mbyetit dhe Plykut.
Impianti do të ndërtohet në hyrje të Mbrostarit ku nga ndërtimi preken banorë të 5 fshatrave, të Mbrostarit, Vajkanit, Verrisë, Kallmit të Vogël e Kallmit të Madh.
Banorët e Mbrostarit janë vënë në dieni të vendimit të këshillit bashkiak nga media por janë kundër ndërtimit të tij. Nuk mjaftonë fekalet që prej vitesh kanë marrë rrugët e fshatit dhe janë bërë shkak për epidemi por tani duan edhe grumbullimin e pëprunimin e plehrave këtu në fshatin tonë, jemi kundër, pohuan ata.
Prej vitesh edhe pse janë ankuar banorët e Mbrostarit për fekalet në rrugë e sipërfaqe drejtues nuk ka vënë dorë  si në ish komunën ashtu edhe sot njësi administrative. Banorët ankohen por asnjëherë zëri i tyre nuk është marrë parasysh.