SHBA dhe Turqia ndryshojnë raportet

Shtetet e Bashkuara po bisedojnë me Turqinë për marrjen eventuale të një roli në fushatën për rivënien nën kontroll të qytetit të Sirisë, Raqqa, nga grupi ekstremist Shteti Islamik, tha sekretari amerikan i Mbrojtjes, Ash Carter.
“Do të vazhdojmë që të bisedojmë me Turqinë për rolin e saj në një marrje eventuale të Raqqas, por ne po ecim tani me operacionin sipas planit tonë”, tha Carter në një konferencë me gazetarë më 2 nëntor.
“Synojmë të shkojmë atje së shpejti me forcën që është e aftë për ta bërë këtë dhe ta rrethojmë qytetin e Raqqas… Vënia përfundimtare nën kontroll e Raqqas, ne po vazhdojmë që të bisedojmë me Turqinë për këtë dhe rolin e mundshëm për Turqinë gjatë rrugës”, tha Carter.
Ai tha se luftëtarët kurdë të YPG-së do të jenë pjesë e forcës të angazhuar për rrethimin dhe izolimin e IS-it në bastionin e tij më të rëndësishëm në Siri.
Por forcat arabe pritet që të jenë ato që do ta marrin qytetin, thonë zyrtarë të SHBA-së, me qëllim të shmangies së konfliktit të mundshëm etnik. Një strategji e ngjashme është hartuar edhe në operacionin për rimarrjen e Mosulit iraken nga IS-i për të shmangur nxitjen e konflikteve etnike dhe sektariane.
Roli i kurdëve të YPG-së në betejë u bë pikë përplasjeje me Turqinë. SHBA-ja i konsideron kurdët si një aleat më të aftë të Sirisë dhe luftës kundër kundër IS-it, por Turqia i cilëson ata si organizatë terroriste për shkak të lidhjeve me militantët kurdë që luftojnë mbi tri dekada në një kryengritje në Turqi.
Shqetësimi i Turqisë është rritur kur kurdët sirianë, me një mbështetje të fortë të SHBA-së, kanë marrë nën kontroll nga militantët pjesën më të madhe të brezit kufitar të Sirisë me Turqinë.
Turqia thotë se operacioni për Raqqan duhet të kryhet nga forcat lokale dhe milicia kurde YPG nuk duhet të përfshihet.
Por zyrtarët e SHBA-së e kanë paralajmëruar privatisht Turqinë se duhet të qëndrojë anash dhe ta lërë operacionin e mbështetur nga koalicioni që të zhvillohet, njofton “The Washington Post”.
Komentet e Carter më 2 nëntor, sugjerojnë se SHBA-ja do të provojë që të përfshijë Turqinë në një betejë përfundimtare për marrjen e qytetit, pasi forcat kurde YPG të kenë ndihmuar për ta rrethuar dhe izoluar atë.