Ballina Bota & Rajoni E kuqja dhe bluja

E kuqja dhe bluja

Vota e shumicës dërrmuese të amerikanëve është e parashikueshme: ka një Amerikë fuqimisht demokratike dhe një po aq fuqimisht republikane. Verilindja, metropolet e mëdha, bregu i Paqësorit dhe qytetet universitare votojnë majtas; ultësirat e mëdha, zona rurale dhe zona malore djathtas, me përqindje komuniste që tentojnë në më komunisten akoma. Sistemi winner takes all e bën të kotë praninë e kandidatëve në territoret kundërshtare, kështu që çdo kanton vazhdon t’i radikalizojë pozicionet e veta. E kuqja bëhet më e kuqe dhe bluja më blu. Lee Drutman i think tank “New America” ka shkruar: “Në vend që të jemi një vend me dy parti, po bëhemi dy vende monopartiake”. Mbi 350 nga 538 votuesit e mëdhenj nuk janë të konkurrueshëm. Më 2012 vetëm në 4 shtete gara ka përfunduar me një distancë më të ulët se 4 për qind. Në të gjithë të tjerët distanca mesatare ishte 19.6 për qind, një humnerë. Më 1976, 20 shtete kanë përfunduar me një distancë në 5 për qind. Në qoftë se merret në konsideratë rinovimi i Dhomës së Përfaqësuesve, tendenca ndaj polarizimit është akoma më e dukshme: nga 435 vende, vetëm 25 janë vërtet në lojë, në nja 20 do të ketë betejë, por ka tashmë një kandidat dukshëm favorit. Disa numra: burimi kryesor është media e përmbledhur nga RealClearPolitics, në rast se do të përdoreshin shifra dhe vlerësime të institutive të tjera, do të shënohet.
Shtetet e kuqe (Trump) janë këto, shkohet sipas fortësisë të së kuqes, e kuqe zjarr të parët (shumë të sigurtë) dhe e kuqe me tone të ndryshme duke ecur më poshtë. Gjithsesj numërohen 159 votues të mëdhenj që i atribuohen Trump:
Alabama +11 për qind – 9 votues të mëdhenj
Arkansas +24.5 për qind – 6 votues të mëdhenj
Kentucky +13 për qind – 8 votues të mëdhenj
Idaho +21 për qind – 4 votues të mëdhenj
North Dakota + 11 për qind – 3 votues të mëdhenj
Oklahoma +24 për qind – 7 votues të mëdhenj
West Virginia +22.5 për qind – 5 votues të mëdhenj
Wyoming +31 për qind – 3 votues të mëdhenj
Louisiana +13 për qind – 8 votues të mëdhenj
Mississippi +15 për qind – 6 votues të mëdhenj
Montana +13 për qind – 3 votues të mëdhenj
South Dakota +14 për qind – 3 votues të mëdhenj
Tennessee + 11 për qind – 11 votues të mëdhenj
Alaska + 9 për qind – 3 votues të mëdhenj
Kansas + 11 për qind – 6 votues të mëdhenj
Indiana +8 për qind – 11 votues të mëdhenj
South Carolina +7.6 për qind – 9 votues të mëdhenj
Texas +6.7 për qind – 38 votues të mëdhenj
Missouri +9.2 për qind – 10 votues të mëdhenj
Utah +13 për qind – 6 votues të mëdhenj
Shtetet blu (Clinton) janë këta, vlen e njëjta renditje e toneve e thënë më sipër. Gjithsej numërohen 256 votues të mëdhenj që i atribuohen Clinton:
Massachussetts +22 për qind – 11 votues të mëdhenj
New York +20 për qind – 29 votues të mëdhenj
California +19.7 për qind – 55 votues të mëdhenj
Maryland +32,6 për qind – 10 votues të mëdhenj
Vermont +21.5 për qind – 3 votues të mëdhenj
Hawaii +30 për qind – 4 votues të mëdhenj
District Of Columbia – 3 votues të mëdhenj
Illinois +14.7 për qind – 20 votues të mëdhenj
Oregon +11 për qind – 7 votues të mëdhenj
Washington +13.7 për qind – 12 votues të mëdhenj
Rhode Island +20 për qind – 4 votues të mëdhenj
Delaware +15.5 për qind – 3 votues të mëdhenj
New Hampshire +6 për qind – 4 votues të mëdhenj
Wisconsin +6.7 për qind – 10 votues të mëdhenj
Colorado +7.3 për qind – 9 votues të mëdhenj
Michigan +9 për qind – 16 votues të mëdhenj
Minnesota +4 për qind – 10 votues të mëdhenj
Pennsylvania +8.6 për qind – 20 votues të mëdhenj
New Mexico +8.5 për qind – 5 votues të mëdhenj
New Jersey +11.4 për qind – 14 votues të mëdhenj
Connecticut +9 për qind – 7 votues të mëdhenj
Në shtetet Nebraska dhe Maine nuk vlen rregulli “winner takes all” dhe votuesit e mëdhenj caktohen në mënyrë proporcionale. Bëhet fjalë për 5 votues të mëdhenj për të parin dhe 4 për të dytin: sipas sondazheve, në Nebraska Trump është në 56 për qind dhe Clinton në 29; në shtetin Maine Clinton është në 45 për qind dhe Trump në 38.

Exit mobile version