Ballina Editorial Mafia e vërtetë që po rilind

Mafia e vërtetë që po rilind

Kastriot ISLAMI

Mafia e përfshin krimin e organizuar kurse e kundërta s’është e vërtetë. Korrupsioni në vëndet me sisteme demokratike hibride apo autoritare ka pjellë krimin e organizuar.  Në të gjithë vendet ish-komuniste, vecanërisht ato ballkanike dhe më konkretisht në Shqipëri, korrupsioni dhe krimi i organizuar, kanë qënë dy cështjet që janë stigmatizuar pothuajse në të gjithë raportet ndërkombëtare përgjatë këtyre 25 vjetëve. Po kështu këtyre dy dukurive i janë mbivendosur edhe trafiqet, e qënieve njerzore, e lëndëve narkotike, e tjerë dhe së fundmi edhe si lehtësues të emigracionit ndërkombëtar.
****
Asnjëherë deri më sot, pavarësisht në formën e retorikës politike, s’do të mund të flitej për mafie në kuptimin e vërtetë.  Ndryshe nga korrupsioni, krimi i organizuar dhe trafiqet që janë  pak apo shumë të lidhura apo në bashkëpunim me politikën, herë më shumë e herë më pak, në disa raste e lidhur me politikanë të nivelit të lartë e në disa raste të tjera me zyrtarë të lartë, apo herë duke qënë e luftuar nga drejtuesit e lartë të shtetit e herë duke qënë e toleruar apo bashkëpunuese, mafia është gjithnjë e në cdo rast në luftë me politikën sepse mafia ka pushtetin e saj, organizimin e saj, rregullat e saj, dhe juridiksionin e saj territorial e lëndor që kërkon të zotërojë madje edhe përballë shtetit. Prandaj sa herë shteti tenton të rrezikojë pushtetin, organizimin apo juridiksionin e saj, ajo hidhet ne veprim.
****
Veprimet e dukshme të mafias janë të ngjashme me ato të shtetit, janë gjithnjë rezultat i vendimeve të kupolës së saj, kundër shtetit, më konkretisht kundër policëve, kundër prokurorëve, kundër gjykatësve deri edhe kundër politikanëve, biznesmenëve apo gazetarëve që prekin ekzistencën e tyre. Prandaj në vëndet ku mafia e vërtetë ekzisoton ka vrasje të organizuara të politikanëvë, policëve, prokurorëve, gjyqtarëve. Sulme ndaj policëve, prokurorëve, gjykatësve apo politikanëve mund të ndodhin edhe nga bartësit e korrupsionit, krimit të organizuar apo trafiqeve, por ato nuk janë rezultat i vendimeve për shkak të prekjes së juridiksionit por janë më shumë rezultat i përplasjeve të rastësishme, janë spontane dhe në ndonjë rast janë si rezultat i reagimet të tyre mbrojtës ndaj veprimit të shtetit.
****
Në Shqipëri, me ardhjen në pushtet të Rilindjes, kur individët me rekorde kriminale dhe trafikanët veshën kostum politik dhe qeverisja rezervoi poste lukrative për përfaqësuesit e tyre në qeverisjen e vëndit apo administratën publike, u krijuan në këtë mënyrë kushtet për organizimin e tyre në formën e mafias së vërtetë. Ata kanë një lidhje pengmarrjeje reciproke me Ramën por ende s’kanë organizimin e tyre dhe juridiksionin territorial. Herë duket sikur ata kanë nevojë për ramën dhe herë duket sikur Rama ka nevojë për ta, madje disa prejt tyre Rama i mban më afër dhe disa të tjerë  i margjinalizuar. Ata prej kohësh po mengojnë për të organizuar “pushtetin e tyre” pra mezi po presin që për shkak të nevojës që Rama ka për ta, ata të ndërtojnë sistemin e tyre të Mafias së Vërtetë.
****
Kultivimi i kanabisit i ka dhënë të gjithë këtij kontigjenti mundësinë e kapjes së “juridiksionit territorial” përvec “juridiksionit lëndor” që tashmë e kanë pasë zotëruar. E thënë ndryshe apo më thjesht, më zotërimin e “juridiksionit territorial” u plotësua kushti i fundit për të gjeneruar mafian e vërtetë në Shqipëri. Ata po presin zgjedhjet e ardhshme që ky projekt të marrë jetë. Dhe nëse nuk do të ketë kundërveprim qytetar dhe/ose veprim ndërkombëtar kjo duket si një ngjarje e sigurtë.
****
Nëse kjo amalgamë do të “përdoret” nga Rama në zgjedhjet  e ardhshme për të realizuar synimin e tij personal të ruajtjes me cdo kusht e cmim të pushtetit të kryeministrit, sic duken gjasat, atëherë pas zgjedhjeve të ardhshme ato do të zotërojnë edhe pushtetin politik (sigurisht në një proporcion më të lartë se aktualisht sepse Ramës për të siguruar jo më pak se deputetë se në 2013 do ti duhen më shumë individë të tillë), edhe juridiksionin lëndor-territorial, që nis me territorin e kultivimit të kanabisit (një farë “republike” ku kandiati i Ramës, individi me rekorde kriminale, apo i forti, apo oligarku kanë të siguruara edhe votat, edhe financat, edhe “policinë e ushtrinë e kriminelëve”), e vijon me krimin e organizuar, trafiqet e deri evazioni fiskal apo gjobëvëniet ndaj bizneseve.  Mënjeherë pas zgjedhjeve drejtuesit e këtyre “republikave” apo ndryshe embrionet e mafias së vërtetë, pasi kanë siguruar pozicionin politik të deputetit, nuk do të bëjnë gabimin e pas 2013 që të jenë peng të Ramës por do të bashkohen me njëri tjetrin për të realizuar “masën kritike king-maker” që të kontrollojnë formimin e qeverisë, emrat e ministrave madje shumë shpejt edhe emrin e kryeministrit apo deri edhe emërimet në administratën publike e sistemin gjyqsor.
****
Me veprimet e tij Rama është në këtë rrugë, qoftë edhe sikur ndokush të arsyetojë se kjo do të ishte kundër qëllimeve apo dëshirës së tij. Kjo dukuri është e pashmangshme jo vetëm nëse Rama e ndërton atë me ndërgjegje por edhe nëse Ai rezulton i verbuar nga synimi për të ruajtur me cdo kusht e cmim karriken e kryeministrit, gjë që duket sheshit dhe me shumë gjasa do të përforcohet edhe për shkak të frikës së largimit nga pushteti. Nëse Rama do të përfshijë në listën e kandidatëve për deputetë një numër më të madh individësh me rekorde kriminale apo përfaqsues direkt të tyre (kukullat apo maskat e tyre, testim që u bë në Dibër) dhe oligarkë që dinë vetëm të blejnë votat e manipulojnë zgjedhjet, dhe nëse atyre do tu vërë në dispozicion mekanizmin e kultivimit të kanabisit si një mekanizëm elektoral për fitimin e zgjedhjeve, ai në këtë mënyrë do të cojë në prodhimin e embrionit të mafias së vërtetë që do të lindë menjëherë pas zgjedhjeve ku fitorja do të sigurohej përmes blerjes së votës, kërcënimit te votuesve apo joshjes së tyre me “frutet” e kanabisit.
****
Nëse qytetarët nuk do të reagojnë masivisht dhe nëse perëndimi apo më saktë partnerët do të heshtin e s’do të veprojnë energjikisht për të frenuar apo crrënjosur këtë dukuri para zgjedhjeve të ardhshme, atëhere gjasat janë që pas zgjedhjeve të ardhshme, mafia e vërtetë të fillojë të kontrollojë qeverinë dhe shumë shpejt ta vëndosë shtetin përballë kërkesës: ose më dorëzo pushtetin ose jemi në luftë. Kjo do të ishte mafia në kuptimin e vërtetë të fjalës, një pushtet kriminal, politik e financiar që zotëron juridiksion territorial krahas atij lëndor.  Dhe që do të ishte në konflikit të hapur me shtetin pra cilindo qeveri të ardhshme nëse shteti apo qeveria do të refuzonin ti realizonin të gjithë kërkesat deri në kontrollin e konsiderueshëm e deri të plotë mbi shtetin.

“Syri.net”

Exit mobile version