Eurodeputeti Fleckenstein: Negociatat me Shqipërinë nuk do hapen

Socialdemokrati gjerman, Knut Fleckenstein, raportues i PE për Shqipërinë has vështirësi për të besuar shtyrjen e dytë të datës së publikimit të raportit të progresit nga ekzekutivi europian, qoftë për Turqinë, qoftë për sebepin e PPE-së. Ai këshillon shqiptarët të vazhdojnë në rrugën e duhur, por dhe që të mos kenë pritshmëri të larta nga raporti i radhës.
“Unë nuk do të doja të bëhej kjo (shënim: shtyrje), por nuk besoj se këto zëra janë të vërtetë. Nuk arrij ta besoj dot se komisioneri përgjegjës për këtë paketë tani, nuk e prezanton dot pse nxiton për një takim partiak të PPE-së në Madrid. Unë nuk mendoj se zgjerimi nuk është më kaq i rëndësishëm. Por, mesazhi im kryesor për Shqipërinë është ‘vazhdoni të ecni’ sepse Shqipëria është në një rrugë mjaft të mirë. Edhe pse e dimë se ka ende shumë për t’u bërë, por, për shembull për reformën në drejtësi është bërë shumë punë dhe tani priten komentet e Komisionit të Venecias dhe më pas, ka shumë më tepër rëndësi madhore, që kjo reformë të marrë shumicë të gjerë në Parlamentin tuaj, të gjitha ndryshimet kushtetuese, sepse kjo reformë është baza për gjithçka tjetër, si dekriminalizimi, lufta ndaj korrupsionit e me radhë, ndaj mendoj se jemi tashmë në një fazë emocionuese”, është shprehur Fleckenstein.

– Çfarë duhet të presin shqiptarët nga raporti i ri?
Unë do ju thosha mos prisni shumë. Kësaj radhe do të përmendet vetëm se ku ka pasur progres, sigurisht, për 5 prioritetet kyçe ka pasur progres dhe se cilat janë hapat e radhës për t’u marrë, që ju i dini më mirë se Komisioni. Kështu që shpresoj se vitin tjetër do të mund të ecim para me hapin e mëtejshëm.

– Pra, vitin tjetër mund të nisin negociatat për anëtarësim?
Unë shpresoj vërtet kështu, që ato të nisin vitin e ardhshëm, dhe jam i bindur se do të ishte e drejtë dhe e ndershme të veprohej kështu.