Censura e qeverisë në mediat online dhe frika e pushtetit

Ka një sulm të vazhdueshëm të paktën verbal prej më shumë se dy vjet nga Kryeministri Rama kundër disa mediave online, të cilat janë ndër mediat e pakta që ai nuk kontrollon direkt apo indirekt. Hashtag Albania është një ndër mediat më të spikatura online për kritikat ndaj qeverisë dhe hetimit të aktiviteteve të dyshimta apo të paligjshme të qeverisë
Të gjitha këto sulme në mos të koordinuara janë të inkurajuara nga klima armiqësore që ka krijuar qeveria ndaj mediave online.
Një gjë është e qartë: gazetat online janë një realitet që nuk mund të luftohet aq lehtë sa mendon qeveria dhe aleatët e saj në media
Një nga gazetat kryesore online, Hashtag Albania, është prej disa ditësh e bllokuar. Me kërkesë të Carlo Bolinos, botuesit të një tjetër media, Shqiptarja.com, kompania që bën mirëmbajtjen e Hashtag Albania e ka bllokuar atë për shkelje të supozuara të kushteve të shërbimit.
Në një ankesë zyrtare tek kompania amerikane që mirëmban Hashtag Albania, Carlo Bolino pretendon se, kjo gazetë ka botuar fotografi të Bolinos pa pasur të drejtën e autorit, si dhe ka publikuar akuza të pavërteta kundër tij.
Hashtag Albania pohon se, fotografitë e botuara të zotit Bolino janë botuar me leje të atyre që i kanë bërë fotografitë dhe pretendimi i shkeljes së të drejtave të autorit është i pavërtetë.
Ndërsa për akuzat ndaj zotit Bolino, Hashtag Albania pohon se, ato janë pjesë e një rubrike humori të kësaj gazete të titulluar Inbox dhe qartësisht të shënjuara si të tilla, prandaj nuk mund të diskutohen për vërtetësi faktike të tyre, duke qenë se ato janë krijimtari artistike dhe jo raportim gazetaresk.
Çështja është padyshim e ndërlikuar nga ana juridike, aq më tepër që bëhet fjalë për juridiksionin amerikan, ku është e regjistruar kompania që mirëmban, Hashtag Albania.
Nga ana tjetër, padyshim, që mediat online kanë mëkatet e tyre dhe problemet e tyre me etikën dhe misionin gazetaresk. Këto janë çështje që meritojnë konsiderata etike, profesionale dhe ligjore; meritojnë reflektim dhe reagim.
Por ajo që është shqetësuese sot janë qëndrimet politike të qeverisë, sepse, në këtë situatë e vetmja gjë e qartë janë qëndrimet e pushtetit:
Ka një sulm të vazhdueshëm të paktën verbal prej më shumë se dy vjet nga Kryeministri Rama kundër disa mediave online, të cilat janë ndër mediat e pakta që ai nuk kontrollon direkt apo indirekt. Hashtag Albania është një ndër mediat më të spikatura online për kritikat ndaj qeverisë dhe hetimet të aktiviteteve të dyshimta apo të paligjshme të qeverisë. Kjo gjë mund të kuptohet nga fakti, se disa herë artikuj të saj kanë qenë objekt i “sqarimeve” nga portali propagandistik i qeverisë transparenca.al.
Qeveria ka marrë haptazi anë në konfliktin ligjor Hashtag Albania–Carlo Bolino: Drejtori i Komunikimit të Kryeministrit Rama në mënyrë joetike dhe joprofesionale ka ripostuar në Twitter një artikull të Carlo Bolinos ku ky i fundit argumenton qëndrimin e tij kundër gazetave që ai pretendon se i kanë shkelur të drejtat.
Sulmi ndaj Hashtag Albania është vetëm një ndër sulmet apo kërcënimet në rritje kundër disa gazetave online. Exit.al është kërcënuar dy herë me padi gjyqësore për artikuj që kanë nxjerrë në pah veprime të dyshimta në mos të korruptuara të qeverisë dhe kryeministrit Rama.
Newsbomb.al njoftoi para dy ditësh se ka marrë një letër kërcënuese me padi gjyqësore nga një prej firmave kryesore përfituese të tenderave qeveritare gjatë tre viteve të fundit, Atelier 4. Një emision hetues, Publicus, u ndalua, pasi mos transmetimit të një nga dokumentarët hetues të tij në lidhje me landfillin e Sharrës dhe vrasjen e të riut Ardit Gjoklaj. Ndërkohë, të gjitha autorët e këtij emisioni dhe dokumentarit të rradhës janë sulmuar në mënyrë personale nga gazeta të tjera online, të cilat promovohen nga eksponentë të qeverisë.
Të gjitha këto sulme në mos të koordinuara janë të inkurajuara nga klima armiqësore që ka krijuar qeveria ndaj mediave online.
Një gjë është e qartë: gazetat online janë një realitet që nuk mund të luftohet aq lehtë sa mendon qeveria dhe aleatët e saj në media.

“Exit”