Shifrat e buxhetit të luftës

1. Amerika
Buxheti ushtarak i Amerikës është 612 miliardë dollarë. Përkundër të gjitha uljeve të shpenzimeve për ushtrinë, SHBA-të shpenzojnë më shumë se 10 vende të tjera së bashku.
Përparësia më e madhe e armëve konvencionale është në të vërtetë në ato të Marinës. Amerika ka 19 transportues aeroplanësh, ndërsa 10 vende të tjera kanë “vetëm” 12 sosh. Kjo ia lejon Amerikës që fuqinë e saj ushtarake ta përhapë në të gjithë botën.
Forca e saj qëndron në aviacion të fuqishëm dhe të shumtë, që është më e madhja në botë. Sigurisht që ekziston edhe një forcë e trajnuar mirë njerëzore dhe SHBA-të kanë arsenalin më të madh bërthamor në botë.
2. Rusia
Pas më shumë se dy dekadash, pas rënies së BRSS-së, forcat ushtarake ruse do të rriten përsëri.
Buxheti për ushtrinë, në qoftë se shikohet në krahasim me vitin 2008, është rritur pothuajse për një të tretën.
Rritja pritet që në tre vitet e ardhshme të jetë rreth 44 për qind më e lartë se sot. Buxheti aktual ushtarak i Rusisë është 76,6 miliardë dollarë.
Rusia aktualisht ka 766 mijë trupa aktive plus një përbërje rezervë që numëron rreth 2,5 milionë ushtarë. Rusia ka armatën më të madhe të tankeve, e cila numëron rreth 15 mijë automjete.
3. Kina
Kina filloi një politikë të pamëshirshme të shpenzimeve për buxhetin ushtarak, i cili vitin e kaluar arriti në 12,2 për qind të GDP-së.
Sipas shifrave zyrtare, Kina ka një buxhet ushtarak prej 126 miliardë dollarësh, por jo zyrtarisht, mund të jetë edhe më i lartë.
Madhësia e ushtrisë kineze është, siç mund të thuhet “e frikshme”. Në fakt ka 2,285,000 ushtarë aktivë, ndërsa fuqia rezervë numëron rreth 2,3 milionë njerëz.
Kina është thënë se është shumë e suksesshme në “vjedhjen” e teknologjisë së ndjeshme dhe moderne, të tilla si “interesimi” i tyre për F-35.
4. India
Tani për tani, India konsumon vetëm 46 miliardë dollarë në fondet për ushtrinë, por pritet të rrisë buxhetin, në përputhje me modernizimin e ushtrisë.
Sipas vlerësimeve afatgjata, në vitin 2020, ishte menduar të jetë vendi i katërt për “alokimet” për ushtrinë.
Tani për tani, vendi më i madh për importet e pajisjeve ushtarake.
India posedon raketa balistike që mund të godasin çdo pikë në Pakistan dhe shumicën e territorit të Kinës.
5. Britania e Madhe
Britania e Madhe planifikon zvogëlimin e forcave të armatosura me 20 për qind, në periudhën midis vitit 2010 dhe 2018, si dhe pritet të bëjë disa shkurtime të Marinës dhe Forcave Ajrore.
Buxheti për ushtrinë është 54 miliardë dollarë.
Megjithatë Mbretëria e Bashkuar ka plane të mëdha.
Ata kanë në plan që aeroplanmbajtësen “Mbretëresha Elizabeth”, e cila ka një zonë rreth 4,5 hektarësh, ta vënë në shërbim gjatë vitit 2020. Aeroplanmbajtësja do të jetë në gjendje për të kryer 40 aeroplanë F-35B.