Basha-Buquicchios: Mirënjohje Venecias për Reformën në drejtësi

Kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha i ka dërguar një letër Presidentit të Komisionit të Venecias, Gianni Buquiçhio, pas miratimit të Reformës në Drejtësi javën e shkuar. Në letër Basha tregon investimin e opozitës në mënyrë që ndryshimet kushtetuese të bëheshin sipas rekomandimeve të Komisionit të Venecias. Basha nëpërmjet letrës ka informuar Presidentin e Komisionit të Venecias, Gianni Buquiçhio se miratimi i ndryshimeve kushtetuese për Reformën në Drejtësi është bërë sipas rekomandimit të kërkuar prej tyre. “Nisur nga zotimi im personal për të garantuar zbatimin e plotë të Opinionit Final të Komisionit të Venecias,  jam i lumtur të ndaj me ju faktin se, pavarësisht sfidave të panumërta dhe pengesave të vështira përgjatë gjithë këtij procesi, opozita shqiptare ia doli të siguronte që ndryshimet kushtetuese të votuara të jenë në përputhje me Rekomandimet Tuaja”, thuhet në letrën drejtuar Presidentit të Komisionit të Venecias, Gianni Buquiçhio.

Letra e Bashës drejtuar Presidentit të Venecias

I nderuar President Buquiçhio,

Më lejoni të shpreh vlerësimin dhe mirënjohjen time më të thellë për Komisionin e Venecias dhe për Ju zoti President, për mbështetjen e jashtëzakonshme që keni dhënë në drejtimin e përpjekjeve për forcimin e demokracisë dhe sundimit të ligjit në Shqipëri.
Me kënaqësi të veçantë Ju informoj se ndryshimet Kushtetuese të Reformës në Drejtësi u votuan unanimisht nga Kuvendi i Shqipërisë në seancën plenare të datës 21 Korrik 2016.
Në përmbyllje të kësaj faze të procesit, dhe në emër të Partisë Demokratike dhe opozitës shqiptare, më lejoni të shpreh mirënjohjen më të përzemërt për Komisionin e Venecias, për rolin Tuaj të pazëvendësueshëm në realizimin me sukses të kësaj faze të Reformës, duke garantuar nëpërmjet rekomandimeve Tuaja në të dy opinionet që ndryshimet kushtetuese për sistemin e drejtësisë në Shqipëri të jenë në përputhje me standardet më të mira europiane dhe ndërkombëtare si dhe Konventën Europiane të të Drejtave të Njeriut.
Ekspertiza profesionale dhe rekomandimet e qarta të Komisionit të Venecias siguruan ndryshime tërësore dhe përmirësime të thella të Amendamenteve Kushtetuese, duke i hapur rrugë ndërtimit të një drejtësie të pavarur, llogaridhënëse dhe politikisht të pakapur, që lufton korrupsionin në nivelet më të larta dhe krimin e organizuar. Partia Demokratike dhe opozita shqiptare ka investuar të gjitha përpjekjet e saj që këto parime të respektoheshin përgjatë gjithë procesit të Reformës në Drejtësi.
Nisur nga zotimi im personal për të garantuar zbatimin e plotë të opinionit final të Komisionit të Venecias, jam i lumtur të ndaj me ju faktin se pavarësisht sfidave të panumërta dhe pengesave të vështira përgjatë gjithë këtij procesi, opozita shqiptare ia doli të siguronte që ndryshimet kushtetuese të votuara të jenë në përputhje me Rekomandimet Tuaja.
Në këtë kuadër, më lejoni t’Ju rikonfirmoj vlerësimin tim më të lartë për rolin dhe kontributin e Komisionit të Venecias, në përfundimin me sukses të fazës së parë të Reformës në Drejtësi, si edhe për kontributin Tuaj të mëhershëm në realizimin e Reformës së Dekriminalizimit.
Është bindja ime e thellë se miratimi i këtyre dy reformave kyçe; në përputhje me standardet e Komisionit të Venecias, është një investim solid për qytetarët shqiptarë dhe të ardhmen e tyre europiane.
Ju lutem pranoni, i Nderuar President Buquiçhio, sigurimet e konsideratës dhe vlerësimit tim më të lartë për Ju dhe anëtarët e Komisionit të Venecias.

Lulzim Basha
Kryetar
Partia Demokratike e Shqipërisë