Ballina Bota & Rajoni Bankat italiane, katastrofa është shmangur, por përpara ka ende trazira

Bankat italiane, katastrofa është shmangur, por përpara ka ende trazira

Kur institucionet financiare italiane krijuan Atlante, një fond i shpëtimit të bankës prej 4.3 miliard eurosh, me urdhër të qeverisë gjatë muajit të fundit, ato e bënë këtë pjesërisht për të garantuar shitje të aksioneve nga Banco Popolare di Vicenza (BPVi), banka e dhjetë më e madhe e vendit. Ato gjithashtu shpresuan se ekzistenca e thjeshtë e Atlante do të inkurajonte regjistrimin e investitorëve të tjerë.
Shans i madh. Më 2 maj, bursa tha se shumë pak kishin nënshkruar për të vijuar listimin në aksionet e tregut të saj. Atlante (një gjigant mitik i cili mbante qiellin) do të garantojë të gjithë emetimin prej 1.5 miliardë eurosh, duke i lënë pronarit pothuajse të gjithë huadhënësin problematik. Ndërhyrja e Atlante ka shmangur një krizë të menjëhershme: pas dështimit së paketës publike të katër bankave të vogla, ku investitorët e shitjes me pakicë humbën para, dështimi për të rritur kapitalin e ri për BPVi ishte i paimagjinueshëm. UniCredit, banka më e madhe e Italisë, do të shpëtohet në veçanti, duke anashkaluar angazhimin e keqkëshilluar për të garantuar tërësisht këtë emetim.
Dështimi i BPVi ‘ndjell keq’ për Banca Veneto, një tjetër bankë e vogël e cila planifikon një rritje të kapitalit prej 1 miliard eurosh në qershor. Por parashikimet e Veneto janë më pak të tmerrshme; dhe Intesa Sanpaolo, një prej bankave më të forta të Italisë, ka publikuar njëkohësisht garancinë e saj të emetimit të të drejtave, të cilat ka dështuar t’i bëjë UniCredit për BPVi. Kryetari Veneto thotë se ai nuk pret që të ketë nevojë për ndihmën e Atlante.
Testi më i madh i fondit të forcës do të ndikojë grumbullin gjigant të borxheve të këqija të Italisë. Kreditë problematike bruto arrijnë 360 miliardë euro, nga të cilat 196 miliardë euro janë veçanërisht shqetësuese. Mediobanca, një bankë investimesh, llogarit se Atlante mund të ‘përthithë’ 21 miliardë euro. Equita, tjetër bankë, sugjeron se fondi mund të blejë deri në 33 miliardë euro.
Qëndrueshmëria e Atlante do të varet pjesërisht se si do të shkojë rritja e kapitalit të Veneto: nëse fondi kontribuon shumë, do të ketë më pak të mbetura për kreditë e këqija. Një reformë e falimentimit për të përshpejtuar rimëkëmbjen e kredive, miratuar më 29 prill, mund të ndihmojë duke i bërë kreditë e këqija pak më të dobishme.
Gjithsesi mbeten pikëpyetje rreth mënyrës së qeverisjes së fondit, se si do i trajtojë bankat që mbështet dhe se si do i klasifikojë kreditë që blen. Autoriteti Bankar Europian duhet të kryejë “teste të mëtejshme të stresit” mbi bankat që mbikëqyr këtë verë, për të vlerësuar qëndrueshmërinë e tyre ndaj goditjeve ekonomike. Italianët do të shpresojnë që ai të mos e ngarkojë me një barrë edhe më të rëndë Atlante.

Aktiviteti ekonomik në eurozonë

Aktiviteti ekonomik në eurozonë u rrit përsëri gjatë majit. Por, parashikimet e bëra publike në raportin më të fundit të Markit flasin për një rritje më të ngadaltë në tremujorin e dytë. “Indeksi PMI ishte në nivelin e 52.9 pikë në maj. Kjo është vlera më e ulët prej thuajse një viti e gjysmë”- thuhet në raport. Një muaj më parë, indeksi ishte 53 pikë. Fluksi i bizneseve të reja është dobësuar në maj duke sinjalizuar tashmë se ritmi i rritjes ekonomike në qershor mund të dobësohet edhe më tutje.
Sektori i shërbimeve përjetoi një rritje të balancuar të aktivitetit në muajin e tretë me radhë, ndërsa sektori i prodhimit, pati ritmin më të dobët të aktivitetit që nga shkurti i vitit të kaluar. Prodhuesit tregojnë se patën vlerën më të ulët të porosive të eksportit në 16 muaj. Ritmet e rritjes ekonomike kanë shënuar stabilizim në Gjermani, ndërsa Franca nuk ka paraqitje po aq të mirë.

Exit mobile version