Hetime në Holandë: Frroku s’ishte shpallur në kërkim ndërkombëtar

Holanda po heton se përse Arben Frroku nuk ishte shpallur në kërkim ndërkombëtar nga policia shqiptare. Fakti që Frroku nuk është shpallur në kërkim ndërkombëtar implikon direkt policinë dhe titullarin e saj, Tahiri, i cili njihet si mik i afërt i vëllezërve Frroku dhe ortak në bizneset e tyre. Por, lidhja mund të jetë edhe mbi Tahirin, pasi Rama ka qenë njeriu i fundit që ka miratuar planin e Frrokut vetëm pak ditë para zgjedhjeve lokale për tu larguar nga Shqipëria.
Duket se kemi të bëjmë me një skemë të ngjashme si në rastin, kur edhe Mark Frroku për muaj më rradhë iu fsheh nga Tahiri Interpolit të Belgjikës, ndërsa rezuton i dënuar me 10 vite burg për vrasje.
Autoritetet policore në Holandë kanë nisur një hetim administrativ për të zbuluar motivin e vonesës së identifikimit të Arben Frrokut. Nga ky hetim pritet të përcaktohet se përse u vonua zbulimi i identitetit të vërtetë të të dënuarit me burg përjetë, i cili mund të kishte fituar sërish lirinë.
Me 17 Mars, Frroku do të lirohej nga qendra e pritjes së emigrantëve me kushtin që të largohej nga Holanda. Në të kundërt do të deportohej me forcë. Ai ishte ndaluar me 6 Mars gjatë një kontrolli rutinë të policisë, në Shipol, në periferi të Amsterdamit.
Burime të policisë bëjnë me dije se autoritetet shqiptare janë njoftuar nga pala holandeze për hetimin e nisur. Nuk sqarohet se sa kohë do të zgjasë ky verifikim apo nëse do të kërkohet informacion nga pala shqiptare.
Nga veprimet e para hetimore është konstatuar se ka patur një problem me njohjen e shenjave të gishtave të Frrokut nga sistemi ku regjistrohen personat e kërkuar.Pasi është ndaluar fillimisht nga policia në Amsterdam, Frrokut i janë marrë shenjat e gishtave, por shenjat që gjendeshin në sistem nuk janë hapur. Megjithatë autoritetet holandeze nuk e kanë liruar, për shkak të pasaportës së falsifikuar.
Përveç kësaj procedure, që vlerësohet si e dyshimtë nga autoritetet holandeze, një tjetër procedurë që nuk ka funksionuar për rastin e Frrokut është krahasimi i gjurmëve të gishtave. Sipas shkresës së Interpol Hagës, nga veprimet e para hetimore është konstatuar se ka pasur një problem me njohjen e shenjave të gishtave të tij nga sistemi ku regjistrohen personat e kërkuar.
Pasi është ndaluar fillimisht nga policia në afërsi të aeroportit të Amsterdamit, Arben Frrokut i janë marrë shenjat e gishtave, por shenjat që gjendeshin në sistem nuk janë hapur e për këtë arsye për disa ditë nuk është arritur të zbulohej identiteti i tij i vërtetë.
Arrestimi në Holandë i Arben Frrokut u denoncua fillimisht nga ish-Kryeministri Berisha dhe tre ditë më vonë policia konfirmoi arrestimin e tij. Arben Frroku është arrestuar në Holandë më 6 mars të këtij, pasi autoritetet holandeze vunë re se pasaporta e tij ishte e falsifikuar dhe përdorte emër tjetër.
Deklaratat e ish- Kryeministrit Berisha se Frroku është ndaluar në Amsterdam kanë vënë në lëvizje policinë shqiptare. Vetëm pas kësaj shenjat e gishtave të Arben Frrokut janë dërguar nga Shqipëria në Holandë, ku janë krahasur dhe është vërtetuar se bëhet fjalë për të dënuarin me burg përjetë.

Berisha: Urdhëri i Ramës për Frrokun bllokoi Interpolin

Ish-Kryeministri ka denoncuar lidhjet e  Ramës me skandalin e bllokimit të kërkimit ndërkombëtar të Arben Frrokut. Në një postim në facebook Berisha sqaron se ka qenë ky urdhër në drejtim të Cipës që ka bllokuar këtë kërkim policor ndërkombëtar.
“Edvin Shullazi nuk lejoi shpalljen në kërkim të Arben Frrokut të dënuar përjetë për vrasjen e komisarit Lame! Burime të brendshme nga Interpol Tirana sigurojnë se është Edvin Shullazi direkt, personi që nuk ka lejuar shpalljen në kërkim ndërkombëtar të Arben Frrokut, vrasësit të Komisarit Lame, të dënuar me dënim të përjetshëm nga Gjykata e Apelit Tiranë. Kjo garanci iu dha Frrokut në takimin e Ramës me Frrokun më 20 qershor në Hotel Turizmin e Pukës, takim në të cilin Rama, i informuar për vendimin e Gjykatës së Apeli, i kërkon atij të largohet menjëherë nga Shqipëria duke e siguruar se nuk do të kishte vulë në pasaportë në vendkalimin kufitar të Shqipërisë me Malin e Zi dhe se ai nuk do të shpallej nga Interpol Tirana në kërkim ndërkombëtar.
Frroku u ndalua për mungesë të vulës në pasaportë në pikën e kalimit të kufirit shqiptar, por po me porosi të vetë Ramës, pas mesazhit që mori nga vrasësi, Saje Qorri bisedoi me kolegun e tij malazez dhe e lejuan të kalojë në Kroaci. Pas arrestimit të Frrokut më dt. 5 mars në Holandë, Rama urdhëroi Ardian Çipën dhe një ndrikull në Interpol Tirana (që kishte bllokuar dokumentet belge për vrasjen e Mark Frrokut, pra vëllait të Arbenit) për të mos i dërguar asnjë të dhënë Interpolit të Holandës, në mënyrë që të kalonte afati i paraburgimit dhe Frroku të kërkonte, njëlloj si shqiptarët e tjerë, azil politik nga regjimi i Edi Ramës dhe qeveria e tij, një organizatë e vërtetë kriminale!”, shkruan Berisha.