Skandali Petrobras zhyt Brazilin në kaos institucional

FILE - In this Monday, April 6, 2015, file photo, Brazil's President Dilma Rousseff arrives for the swearing-in ceremony of her new Education Minister Janine Ribeiro at Planalto presidential palace in Brasilia, Brazil. With approval rating in the low teens just five months into her second term, President Rousseff also struggling to win back the public trust amid Brazil’s biggest corruption investigation, an inquiry into a massive kickback scheme at state-run oil company Petrobras. (AP Photo/Eraldo Peres, File)

Disa flasin për grusht shteti, të tjerë për presione të Prokurorisë, por ajo që është e qartë është se afera Petrobras po e çon Brazilin në kaos në kulm të krizës ekonomike dhe kjo vetëm 5 muaj përpara Lojërave Olimpike të Rio de Zhaneiros. Skandali i korrupsionit më të madh të historisë braziliane po zgjerohet gjithnjë e më shumë, duke arritur tashmë të përfshijë ish-Presidentin Lula dhe Presidenten Rousseff  – një hap larg nga ai që quhet impeachment.
Qysh në muajt e kaluar, Gjykata Supreme braziliane kish anuluar procedurën kundër Presidentes Dilma Rousseff, e cila, sa për kujtesë, përpara se të zgjidhej në këtë post ka qenë në këshillin administrativ të Petrobras, kolosit kombëtar të naftës. Hetimet e Prokurorisë në aferën “autolavazh”, Duart e Pastra braziliane, kanë përfshirë më pas ish-Presidentin Lula, i cili vazhdon që të shprehet i gatshëm për zgjedhjet presidenciale të 2018. Ligji brazilian parashikon se nuk mund të kandidosh, pasi ke qeverisur dy mandate, kështu që Lula mund ta riprovojë vetëm pas presidencës të së përkëdhelurës së tij, Rousseff.
Për ta shpëtuar nga arrestimi, Presidentja Dilma e ka emëruar Lulën ministër të Shtëpisë Civile dhe shef kabineti të qeverisë, por masa e emërimit është pezulluar dhe më pas është konfirmuar nga gjykatës të ndryshëm dhe prej ditësh në Brazil asistohet në një kaskadë vendimesh lidhur me emërimin.
I përfshirë në skandalin Petrobras për korrupsion dhe për mashtrim fiskal të supozuar, ish-Presidenti shumë i dashur ka marrë goditjen e parë nga Prokuroria në fillim të marsit, kur është marrë i shoqëruar nga policia me qëllim që t’i nënshtrohej një seance pyetjesh. Në mes, interceptimi tashmë i famshëm i divulguar nga prokurori Sergio Moro në të cilin Dilma e informon Lulën se është e gatshme të bëjë emërimin ministror, ama për ta përdorur “vetëm në rast nevoje”, domethënë për ta shpëtuar nga arrestimi.
Sipas investiguesve, interceptimi është prova se Rousseff e ka emëruar Lulën ministër vetëm për ta mbrojtur nga Prokuroria, sidomos nga Sergio Moro, prokurori federal i vendosur që t’i shkojë deri në fund aferës Petrobras, por se do t’i kishte duart e lidhura në rast se Lula do të bëhej ministër.
Nga ana e saj, Presidentja flet për ndërhyrje të padrejtë të gjykatësve dhe për grusht shteti me qëllim rënien e qeverisë. Gjithçka ndodh pas protestave nëpër rrugë: prej ditësh në të gjithë Brazilin regjistrohen manifestime kundër qeverisë dhe një shi rekursesh në të gjitha gjykatat braziliane kundër emërimit të Lulës si ministër. Por telashet vazhdojnë edhe për Dilmën. Pas tentativës së dështuar të vitit të kaluar, kësaj radhe opozita ka arritur që të iniciojë procedurën e impeachment për Presidenten, tani do t’i takojë një komisioni special që të vlerësojë bazën e kërkesës.
Ai, Ignacio Lula, vazhdon që të thotë se është i pafajshëm dhe të flasë për “puç” ndaj qeverisë së Rousseff. Populli i majtë, Partia e Punëtorëve në të cilën janë pjesë Lula e Dilma vazhdon që ta mbështesë qeverinë dhe të këmbëngulë lidhur me legjitimitetin e vendimit për emërimin e Lulës. Ajo që do të vendosë pas pak ditësh do të jetë Gjykata Supreme Federale.