Mbështetja për TAP dhe SHBA shkatërroi paktin mes Rusisë e Greqisë

Punetore, duke shkarkuar tubat e pare te mberritura ne Shqiperi, te projektit te gazsjellesit TAP, prane Spitalles ne Durres./r/n/r/nWorkers unload newly arrived pipes for the construction of the future Trans-Adriatic Pipeline in Spitalle, near Durres, aimed to bring gas from the Caspian Sea to Europe.The 867 km pipeline will cross through Greece, Albania, offshore under the Adriatic Sea, before reaching Italy.

Revista greke “Pronews” i ka dedikuar një artikull të gjatë ndikimit të gazsjellësve në marrëdhënien gjeostrategjike mes Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës.
Në të shkruhet sesi Lafazanis, ish-ministër i Energjisë në kohën kur vendin e drejtonte Syriza pati ndikuar gjatë periudhës janar – korrik të vitit të kaluar për të kultivuar një marrëdhënie më të ngushtë strategjike me Rusinë, duke synuar redukimin e “tepruar” të SHBA-së dhe BE-së në politikën greke. Një marrëveshje për të nxitur ndërtimin e tubacionit Greek Stream (vazhdimi i projektit tashmë të ngrirë Turkish Stream që parashikohej të kalonte në tokën greke). Me anë të një marrëveshjeje Greqia do të kishte pasur përfitime të rëndësishme dhe të menjëhershme pa asnjë kosto, por ajo nuk mundi të zbatohej.
Sipas Lafazanis, në një intervistë për kryerdaktorin e revistës “Koutras”, ishte presioni i SHBA-së më konkretisht ai i Sekretares së Shtetit, Nuland dhe të dërguarit të posaçëm për Energjinë Hochstein, që ndikuan në tërheqjen e Greqisë nga ky projekt. Në këtë mënyrë iu bë thirrje Greqisë që të mos ndikonte në sigrumin e energjisë nga burime që do të ulnin ndikimin rus dhe do t’i hapnin rrugë gazit që do të përshkonte Sirinë dhe Turqinë e për t’u lidhur më pas me TAP. Nga ana e saj, Rusia i bënte presion Greqisë, duke i premtuar se do të siguronte ndihma financiare për të. Ishte pikërisht kjo që e vuri Greqinë në pozita të vështira për të negociuar borxhet.
Por, nga ana e saj Rusia po përpiqet të fitojë terren në Lindjen e Mesme, si dhe në Ukrainë. Pronews shkruan se refuzimi i presidentit sirian Al-Assad për të rënë dakord për një gazsjellës në zonën Qatar-Arabia (një projekt i mbështetur nga SHBA) kalon nëpër territorin e saj ka qenë një nga shkaqet themelore për luftën civile siriane të vazhdueshme. Pavarësisht “ngrirjes” së projektit Turkish Stream, Rusia është në proces për të “ringjallur” South Stream, duke qenë se një nga linjat e saj ITGI u anullua për shkak të TAP. Rusia përmes këtyre projekteve synon që të ulë ndikimin e atyre që mbështeten nga SHBA, siç është TAP që synon të rrisë ndikimin e gazit azer.
Pronews, hedh si ide se qeveria e krijuar nga Karamanlis, ish-lideri i Partisë Demokracia e Re u “rrëzua” pikërisht për shkak të mbështetjes që ky i fundit i kishte dhënë projekteve energjetike ruse, ndërsa aludohet se Uashingtoni është akuzuar edhe për kërcënim ndaj familjes Karamanlis.