Prokuroria zbulon vjedhjen 1 milion dollarë me karburantet, në pranga 7 tatimorë

Një skemë mashtruese në fushën e karburanteve  me një dëm mbi 1 milion dollarë, është zbuluar nga Prokuroria e Tiranës. 8 urdhëra ndalimi të lëshuara nga organi i akuzës për  Iliaz Fishekun administrator i “Martini Petrol” dhe “Petrol Impex”, si edhe për 7 punonjës të administratës së tatimeve dhe që janë ekzekutuar nga policia. Bëhet e ditur se janë arrestuar shtetasit, Platon Solis, 51 vjeç, inspektor i Tatimeve Tiranë, Ajaz Shehu, 51 vjeç ish-inspektor i Tatimeve Tiranë, Dhimiter Veshi, 47 vjeç, inspektor i Tatimeve Tiranë, Arjan Daja, 51 vjeç, inspektor i Tatimeve Tiranë, Saimir Kaziu, 39 vjeç ish-inspektor i Tatimeve Tiranë, Bajram Frangu, 53 vjeç, ish- inspektor i Tatimeve Tiranë, Gentian Subashi, 38 vjeç, ish-inspektor i Tatimeve Tiranë dhe Iliaz Fisheku, 57 vjeç, administrator i “Martini Petrol” dhe “Petrol Impex”. Në bazë të hetimit ka rezultuar se kompania “Martini Petrol” ka ushtruar për rreth 4 vjet aktivitet në Tiranë, në mënyrë të paliçensuar.
Prokuroria e Tiranës dhe Hetimi Tatimor kanë zbuluar një skemë mashtruese në fushën e karburanteve në vlerën mbi 1 milion dollarë, për të cilën janë nxjerrë urdhëra ndalimi për administratorin e kompanisë “M….Petrol”, si edhe për punonjës të administratës së tatimeve. Urdhërat e ndalimit të Prokurorisë së Tiranës janë zbatuar mbrëmjen e së enjtes nga ana e forcave të Policisë së Tiranës.
Në bazë të hetimit të përbashkët të Njësisë Task-Forcë të Prokurorisë dhe Drejtorisë së Hetimit Tatimor, ka rezultuar se subjekti tregtar “M…Petrol” ka ushtruar për rreth 4 vjet aktivitet në Tiranë, në mënyrë të paliçensuar.
Nga përllogaritja që ka bërë Drejtoria e Tatimeve, subjekti tregtar, i cili ka pasur një pikë të paliçensuar karburanti në Tiranë, është shmangur nga detyrimet fiskale, si edhe nuk ka paguar sigurimet shoqërore dhe shëndetësore të punonjësve për periudhën 2010-2014.
Shmangia nga detyrimet e subjektit tregtar është realizuar edhe me ndihmën e inspektorëve të Tatimeve, të cilët kishin për detyrë të kontrollonin zonën ku ushtronte aktivitetin e paligjshëm kjo pikë karburanti. Nga hetimet ka rezultuar se disa inspektorë, të cilët kanë pasur përgjegjësi për zonën ku ushtronte aktivitetin “M…Petrol”, kanë shkuar shpesh për kontroll te subjektet e tjera private pranë karburantit, por në asnjë rast nuk e kanë evidentuar se ai funksiononte pa liçensë.
Në këto kushte, Prokuroria e Tiranës nxori urdhër-ndalimi për administratorin e subjektit, si edhe për 7 inspektorë tatimorë, të cilët janë ende në detyrë dhe që kanë pasur si funksion kontrollin e zonës së karburantit të paliçensuar.