Arkitekti i Ramës për stadiumin, një burgaxhi në Itali

Arkitekti italian i studios “Archea” që ka realizuar projektin e stadiumit të ri kombëtar në Tiranë, rezulton të jetë arrestuar për korrupsion në itali. Marco Casamonti që u vlerësua prej kryeministrit Rama, është arrestuar në 11 dhjetor të vitit 2008 dhe rifitoi lirinë më 2 janar 2009. Për një muaj ndaj tij ishte dhënë masa e sigurisë “arrest me burg”. Sipas gazetës “La Repubblica”, hetimet e prokurorit Giuseppe Quattrochi zbuluan implikimin e arkitektit Marco Casamonti në një tender prej 98 mijë eurosh për rikonstruksionin e një ndërtese në komunën Terranova Bracciolini. Casamonti është themeluesi i studios “Archea” e cila ushtron aktivitet në nivel ndërkombëtar. Dje kjo studio prezantoi projektin për “Arenën Kombëtare”, ku çuditërisht stadiumi kishte edhe një kullë. Arkitekti italian Casamonti është një emër i njohur në Shqipëri, pasi ka qenë shumë aktiv me projektime, propozime dhe angazhime të tjera gjatë kohës kur Kryebashiak ishte Edi Rama. Ai ka projektuar disa objekte në Tiranë. Kujtojmë këtu kullën 20 katëshe, 4 EverGreen Tower, e cila po ndërtohet në krah të Gjykatës së Lartë. Në vitin 2008 ai ishte një ndër anëtarët e jurisë për projektin e Sheshit “Skenderbej” që nxori fitues projektin e firmës belge 51N4E dhe Anri Salës. Ky projekt, me një modifikim të vogël, do të fillojë të ndërtohet së shpejti.

Arrestimi i Casanotit në mediat italiane

La Republica: Arkitekti Marco Casamonti, një nga shtatë personat nën hetim për korrupsion në çështjen e urbanizimit të zonës së Kështjellës në Firence, pronë e Fondaria-Sai, është arrestuar në sferën e disa hetimeve të tjera, të koordinuara nga Prokuroria e Firences me akuzën mbi një tender të lëshuar nga Komuna e Terranovës. Casamonti, profesor i ri në Fakultetin e Arkitekturës në Genoa, mori pjesë pak ditë më parë në një konferencë në Imperia në projektin e rizhvillimit të ish-zonave industriale dhe nënshkroi një masterplan për rimëkëmbjen e ish-rajoneve të paraqitura nga “Societa  per Cornigliano”. Në qendër të hetimit që çoi në arrestimin e Casamontin ka qenë një tender i lëshuar nga Komuna e Terranovës për rinovimin e një ndërtese, ku çmimi fillestar ishte 98 mijë euro. Përveç Casamontit, edhe disa profesionistë të tjerë do të hetohen. Të dyja pistat e hetimeve po ndiqen nga prokurori Giuseppe Quattrocchi dhe nga prokurorët Giani Tei, Giulio Monferini dhe Josephine Mione, si dhe policia ROS gjithashtu. Në lidhje me hetimin për çështjen e urbanizimit të kështjellës në Firenze, Casamonti akuzohet si i favorizuar në pjesëmarrje në tender. Casamonti është themelues i “Studio ARCHEA”, i cili vepron në nivel ndërkombëtar, profesor universitar, është autor i eseve dhe redaktor i revistave. Casamonti akuzohet për korrupsion, së bashku me gjashtë persona të tjerë, duke përfshirë edhe ish-këshilltarin Biagi.

Casamonti dhe lidhjet me Ramën

•    Projekti i stadiumit “Arena Kombëtare”, i propozuar nga kompania fierake “Alb Star shpk”, është realizuar nga arkitekti italian, Marco Casamonti.
•    Marco Casamonti është arkitekt shumë i njohur në Itali, i cili ka projektuar ndër të tjera stadiumin e Udines.
•    Casamonti është i njohur në Shqipëri, pasi qenë shumë aktiv me projektime, propozime dhe angazhime të tjera gjatë kohës kur kryebashiak ishte zoti Rama. Disa nga përfshirjet kryesore të tij janë:
•    Në vitin 2005, Casamonti projektoi kullën 20-katëshe, 4 EverGreen Tower, e cila po ndërtohet në krah të Gjykatës së Lartë. Projektimi i saj u bë në kuadër të konkursit që zoti Rama organizoi, në atë periudhë, për ndërtimin e 10 kullave të përfshira në masterplanin francez për qendrën e re të Tiranës.
•    Në prill 2008, Marco Casamonti ishte një ndër anëtarët e jurisë për projektin e Sheshit “Skënderbej” që nxori fitues projektin e firmës belge “51N4E” dhe Anri Salës. Ky projekt, me një modifikim të vogël, do të fillojë të ndërtohet së shpejti.
•    Në vitin 2009, Marco Casamonti konkurroi për një projekt për rivitalizimin e zonës së stadiumit “Qemal Stafa”, duke u klasifikuar i dyti. Në atë projekt parashikohej ndërtimi i tri kullave me gjatësi 40-60 metra si pjesë e një qendre tregtare shumëfunksionale. Një variant i këtij projekti është propozuar për stadiumin e ri.