Do njohim vetëm zgjedhjet e lira, rasti Prenga i papranueshëm

“Nuk duhet të ketë më persona me të shkuar kriminale në zgjedhjet parlamentare. Shoh që tek-tuk ka ende probleme, por Bashkimi Europian do të insistojë që ky ligj të zbatohet tërësisht, që të mos ketë më përsëritje të rasteve të tilla, që janë thjesht të papranueshme në këndvështrimin e BE-së”

Eurodeputeti shprehet kundër ligjit të qeverisë në lidhje me emërimin e Drejtorit të ri të RTSH

Eurodeputeti Eduard Kukan ka kërkuar dje zbatimin me urgjencë të ligjit për dekriminalizimin ndërsa e ka cilësuar rastin Prenga si të papranueshëm për Bashkimin Europian. Në një intervistë për Abc News, eurodeputeti Kukan ka bërë të ditur se Bashkimi Europian do kërkojë me insistim zbatimin e ligjit të dekriminalizimit, në mënyrë që siç tha ai raste të tilla si ai i Prengës të mos përsëriten më. “Raste të tilla janë të papranueshme. Fatmirësisht, zoti Prenga nuk merr më pjesë në punimet e Kuvendit, përndryshe do të kishte qenë shumë e vështirë të pranohej kjo situatë. Por të gjitha aktet nënligjore të dekriminalizimit, janë aty që situata të tilla të mos përsëriten. Nuk duhet të ketë më persona me të shkuar kriminale në zgjedhjet parlamentare. Shoh që tek-tuk ka ende probleme, por Bashkimi Europian do të insistojë që ky ligj të zbatohet tërësisht, që të mos ketë më përsëritje të rasteve të tilla, që janë thjesht të papranueshme në këndvështrimin e BE-së” shprehet Kukan.

Ai ka bërë të ditur se do të prezantojë një amendament të ri për rezolutën e integrimit europian të Shqipërisë lidhur me pritshmërinë e BE-së për zgjedhje parlamentare të lira dhe të ndershme në Shqipëri. Për Kukan, raste si i ai deputetit Armando Prenga janë të papranueshme për BE-në dhe nuk duhen të përsëriten në zgjedhjet e ardhshme. Kukan shpjegon edhe insistimin e tij për amendamentin për emërimin e drejtorit të Përgjithshëm të RTSH-së. Rezoluta për Shqipërinë do të diskutohet më 13 prill dhe do të votohet më 14 prill në seancë plenare të PE-së.
– Ju jeni raportuesi në hije i rezolutës së Parlamentit Europian për Shqipërinë, e cila nuk pati vëmendjen e duhur gjatë aprovimit në Komisionin e Punëve të Jashtme të Parlamentit Europian, duke qenë se aprovimi i saj ndodhi ditën e shpërthimeve terroriste në Bruksel. Cili është mesazhi kryesor që përçon kjo rezolutë?

Rezoluta për Shqipërinë ka për qëllim inkurajimin e palëve për të vazhduar përgatitjen për çeljen e negociatave të anëtarësimit. Jam i kënaqur me përmbajtjen e rezolutës dhe besoj, se do ta aprovohet në seancën plenare javën e ardhshme pa ndryshime.

– Ju keni prezantuar dy amendamente. Një prej tyre ka të bëjë me lirinë e shtypit. Nuk jemi mësuar t’ju dëgjojmë të ndërhyni për këtë çështje. Pse insistuat për këto amendamente?

Njëri prej amendamenteve ka të bëjë me emërimin e drejtorit të Radio Televizionit Publik dhe u aprovua. Mund t’ju them, se nuk ishim në një mendje me zotin Fleckenstein për këtë, ndërkohë që ne jemi përgjithësisht dakord mbi gjithçka. Unë e pashë të rëndësishme të insistoja mbi këtë, sepse versioni i procedurës për emërimin është aprovuar katër vite më parë me insistimin e Partisë Socialiste. Dhe tani është pikërisht Partia Socialiste që e ndryshon këtë. Amendamenti u aprovua dhe jam i kënaqur për këtë. Ai shpreh shqetësimin për emërimin e drejtorit të RTSH-së, pasi nuk është korrekte që të ndërrohen gjërat në varësi të faktit nëse je në opozitë apo mazhorancë. Çdo qeveri duhet të mësojë që parime të tilla nuk vlejnë vetëm gjatë mandatit qeverisës, por ato kanë jetëgjatësi përtej mandatit qeverisës.

– Ju do prezantoni një amendament të ri në seancën plenare. Pse?

Unë do të prezantoj një amendament lidhur me paragrafin për refomën zgjedhore. Ky amendament do të përforcojë gjuhën e përdorur në rezolutë sipas të cilës, institucionet e Bashkimit Europian presin zgjedhje të lira dhe të ndeshme në Shqipëri, që të njihen nga të gjithë dhe që të konsolidojnë situatën e brendshme në Shqipëri.

– Lidhur me procesin e dekriminalizimit, zoti Fleckenstein dhe ju keni luajtur një rol të pamohueshëm si ndërmjetësues të ligjit për dekriminalizimin. Pika kyçe aktualisht mbetet zbatimi i këtij ligji. Si po shkon zbatimi në këndvështrimin tuaj? Zoti Fleckenstein ka shprehur shqetësim për rastin Prenga. Ju ç’mendoni?

Raste të tilla janë të papranueshme. Fatmirësisht, zoti Prenga nuk merr më pjesë në punimet e Kuvendit, përndryshe do të kishte qenë shumë e vështirë të pranohej kjo situatë. Por të gjitha aktet nënligjore të dekriminalizimit, janë aty që situata të tilla të mos përsëriten. Nuk duhet të ketë më persona me të shkuar kriminale në zgjedhjet parlamentare. Shoh që tek-tuk ka ende probleme, por Bashkimi Europian do të insistojë që ky ligj të zbatohet tërësisht, që të mos ketë më përsëritje të rasteve të tilla, që janë thjesht të papranueshme në këndvështrimin e BE-së.

– Reforma në Drejtësi është parësore për hapjen e negociatave të anëtarësimit. Edhe komisioneri Hahn gjatë dialogut të nivelit të lartë në Tiranë theksoi, se marrëveshja për këtë reformë mund të çojë në hapjen e negociatave të anëtarësimit. Besoni se do të ketë marrëveshje?

Atë që shoh, se të dyja palët janë dakord për rëndësinë e aprovimit dhe zbatimit të Reformës në Drejtësi. Secila palë e sheh ndryshe këtë reformë. Ky është problemi, por besoj, se ata janë të ndërgjegjshëm për rëndësinë e reformës. Tani që kemi rekomandimin e Komisionit të Venecias, që njohim qëndrimin e Komisionit Europian dhe SHBA-ve, nuk mbetet tjetër përveçse dakordësia. Nuk mund ta imagjinoj që kjo reformë të mos aprovohet dhe të mos zbatohet. Hapi që duhet hedhur tani është marrëveshje midis palëve. Ne nuk mund të bëjmë më shumë. Forcat nga jashtë nuk mund të bëjnë më shumë. Ju iu referuat komisionerit me të drejtë, që Reforma e Drejtësisë, mund të çojë në hapjen e negociatave të anëtarësimit. Kjo nuk do të thotë që kjo do të ndodhë automatikisht. Mos më pyesni, nëse në rast se kjo reformë fillon të zbatohet, atëherë a do të ketë Shqipëria një datë për hapjen e negociatave? Ajo që mund t’ju them, se është e qartë që pa këtë reformë, nuk është realiste të flitet për hapin e ardhshëm të integrimit europian.