Azilkërkuesit protestojnë kundër kthimit në Turqi

Duke parë se autoritetet kanë nisur procesin e kthimit pas të emigrantëve drejt Turqisë, azil-kërkuesit që ndodhen në ishullin grek Lezbos, kanë zhvilluar një protestë paqësore në shenjë kundërshtimi ndaj marrëveshjes së firmosur më herët mes qeverisë së Ankarasë dhe Bashkimit Europian. Ata kanë thirrur së bashku fraza të ndryshme ku kërkojnë liri në përzgjedhjen e vendit se ku duan të kërkojnë azil. Ndërkohë, vëzhguesit e të Drejtave të Njeriut japin alarmin se azil-kërkuesit nuk po trajtohen në një mënyrë të përshtatshme.

Emigrantët që ndodhen në ishullin grek Lezbos kanë zhvilluar një protestë paqësore duke kërkuar që autoritetet të mos i kthejnë pas në Turqi. Ata mbajtën në duar pankarta si dhe thirrën fraza të ndryshme ku kërkonin liri në përzgjedhjen e vendit se ku duan të kërkojnë azil.

Aktualisht në ishullin Lezbos ndodhen mbi 5.000 emigrantë. Ndërkohë, vëzhguesit e të Drejtave të Njeriut japin alarmin se azil-kërkuesit nuk po trajtohen në një mënyrë të përshtatshme.

“Shqetësimi ynë më i madh është se këtyre njerëzve nuk po u ofrohet një proces i drejtë për të kërkuar azil. Situata është mjaft e rënduar. Autoritetet po tregohen mos-kokëçarëse dhe asnjë prej emigrantëve nuk po dëgjohet në mënyrë individuale. Ata nuk kanë as të drejtë që të apelojnë mbi një vendim negative.” Janë fjalët e këtij vëzhguesi.

Një situatë problematike paraqitet edhe në kampin e Idomenit, ku të paktën 11.000 azil-kërkues ndodhen të bllokuar tashmë prej disa javësh. Vëzhguesit e Agjensisë së OKB-së për Refugjatët raportojnë se kampi është krejtësisht jashtë standarteve dhe se mungesa e kushteve higjenike mund të kontribojë në përhapjen e sëmundjeve epidemike.

Një tjetër fakt shqetësues është se rezervat ushqimore dhe medikamentet janë drejt fundit. Qeveria greke ka ndërtuar kampe të reja qëndrimi, por azil-kërkuesit refuzojnë të transferohen me shpresën për të vazhduar rrugëtimin e tyre drejt Europës Perëndimore.

Nga ana tjetër, edhe emigrantët që ndodhen në portin e Pireut kanë mbajtur një qëndrim të njëjtë duke refuzuar largimin. Ata thonë se nuk mund të kthehen pas pasi kanë sakfrikuar gjithcka dhe se nuk mund të kthehen pas.